Wilde dieren hóren niet op pistes en in circuswagens


animalsNee, ik heb geen hekel aan circus Belly Wien of aan welk circus dan ook. Ik kan genieten van jongleurs, clowns en trapezewerkers en dat plezier misgun ik geen enkel kind van 8 of 88. Toen ik zelf nog een ‘Keesje’ was heb ik vaak met ingehouden adem zitten kijken hoe een moedige dompteur  in een afgesloten kooi zijn leven waagde met leeuwen of tijgers. Als jochie dacht ik dat die dieren het zelf ook een hele eer vonden om, in naam van Tony Boltini of Herman Renz, hun showtje op te voeren. Pas later kwam het besef dat dit natuurlijk niet zo was. Wilde dieren hóren niet in een circus want hoe je het ook wendt of keert, wilde dieren hebben in circuswagens en op circuspistes een rotleven en wilde dieren lijden onder het feit dat ze op commando onnatuurlijke kunstjes moeten vertonen. En nu weet ik heus wel dat dieren het ook niet leuk vinden om opgevreten te worden en ik ben me bewust van de uitwassen van de bio-industrie, maar dat is een andere discussie die hier, wat mij betreft, los van staat. Ik ben dus blij dat de gemeenteraad naar verwachting binnenkort gaat besluiten dat circussen met wilde dieren voortaan niet meer welkom zijn in Dordrecht. Helaas moest dat, om maar eens in circustermen te blijven, met een trucje, want een juridisch verbod, op grond van dierenwelzijn, is kennelijk (nog) niet haalbaar. Dat trucje, zo’n typisch Hollands politiek handigheidje, komt er op neer dat alle circussen in deze stad welkom zijn, maar dat de beschikbare plaatsen en tijden voortaan ‘geveild’ worden. Daarbij krijgen circussen zonder wilde dieren voorrang. Mijn gewaardeerde collega-columnist Kronkelaar van Dordt Centraal vindt het allemaal maar een hoop getrut en vreest nu dat straks ook de dierentuinen aan de beurt zijn en dat de kindjes van de toekomst straks nooit meer wilde dieren kunnen zien. Maar die vlieger gaat natuurlijk niet op, want dat is appels en peren… of laten we zeggen apen en beren met elkaar vergelijken. In dierentuinen hoeven dieren niet te reizen, geen pootjes te geven en staat er permanent een leger van deskundigen paraat om hun welzijn te garanderen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s