‘Zondagsonderzoek’: pure verspilling van tijd en geld


Winkelen_foto_KoopzondagEigenlijk is het schandalig, zo’n geldverslindend en tijdrovend neponderzoekje, louter en alleen om je coalitiepartners te vriend te houden. Het resultaat staat namelijk al lang vast: winkeliers willen gewoon zélf uitmaken of ze al dan niet op zondag hun deuren open zetten. Want dáár draait het eigenlijk allemaal om, of beter gezegd, daar móet het om draaien en dus niet om de vraag óf ze allemaal wel op zondag open willen, open kunnen of open gaan, want op die vraag weet ik het antwoord al: er zijn nu eenmaal winkeliers in deze stad die dat vanuit hun levensovertuiging nooit zullen doen en er zijn ook winkeliers die zich dat simpelweg financieel niet kunnen veroorloven. En hoe vervelend dat, vooral voor die laatste groep (middenstanders die best wel willen maar niet kunnen) ook mag zijn, het gaat in deze discussie toch echt om zoiets simpels als keuzevrijheid. Nog geen 17 procent van Nederland gaat op zondag ter kerke (van die 17 procent gaat overigens een deel nog niet eens wekelijks) en tóch wordt die minderheid al sinds jaar en dag als ‘leidend argument’ gehanteerd om de winkels in grote delen van dit land op zondag gesloten te houden. En nu komt er dus een zogeheten draagvlakonderzoek á raison van vijf- tot tienduizend euro. Pure verspilling van poen en tijd dus, want laten we eerlijk zijn, deze discussie speelt nu alweer heel wat jaartjes. Met een paar mailtjes en telefoontjes aan de Dordtse neringhouders had het gemeentebestuur een en ander al lang en breed in kaart gebracht kunnen hebben. Het onderzoek is eigenlijk niet meer dan een farce… een beleefdheidsgebaar van Beter voor Dordt aan die twee goedwillende, maar met hun principes worstelende coalitiegenoten CDA en ChristenUnie/SGP. Dat zou je prijzenswaardig kunnen noemen van Beter voor Dordt, ware het niet dat de belastingbetaler voor die geste opdraait. Een ander gevolg van dit alles is dat de Dordtse winkeliers die wél graag op zondag open willen nu wederom een hele zomer lang knarsetandend op een houtje moeten bijten, want zoals het er nu uitziet zal de knoop pas ergens in september worden doorgehakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s