De maat is vol, de stoppen slaan door…


stressed-teacherHeeft u de film ‘Falling Down’ met Michael Douglas wel eens gezien? Ik moest daaraan denken toen ik in deze krant het relaas las van die ‘dolgedraaide’ leraar in Ottoland. Ben ik nou de enige die vindt dat hier zwaar onrecht geschied is?
Het Wellantcollege in dit Alblasserwaardse dorp heeft een docent op staande voet ontslagen omdat hij een 13-jarige leerling hardhandig heeft beetgepakt. Dat moet ongeveer als volgt gegaan zijn: in het kader van de kooklessen ging de docent met een klas vol 13-jarige VMBO-leerlingen op een vrijdag (vandaag een week geleden) per bus naar Ridderkerk om een kijkje te gaan nemen in een chocolaterie. Dat was op zich al een heel spektakel, want probeer zoveel kikkertjes maar eens in je kruiwagen te houden.  De ‘bijna-weekend’-sfeer op de terugweg was zo mogelijk nog baldadiger… er werd gegild en op ramen gebeukt en de halve klas zat achterstevoren in de banken. De grootste druktemaker moest voor straf voorin de bus komen zitten, maar dat pikte de jongen niet en hij rende weer naar achteren. Daarop sloegen bij de leraar de stoppen door. Hij pakte het ventje hardhandig beet en duwde hem terug in zijn stoel. Daarmee overschreed de man een bijna heilige grens in onderwijsland, want van leerlingen blijf je af. Gevolg: direct ontslag, weinig kans op een nieuwe baan (want 57) en al zeker niet in het onderwijs, want lesgeven mag hij na zo’n incident vermoedelijk nooit meer. Dat is dus einde carrière en enkele reis richting WW en later wellicht zelfs richting bijstand voor een docent ‘die het even niet meer wist.’. Ik ken de man niet persoonlijk en weet verder dus ook niets van zijn achtergronden, behalve dan dat hij geen Suarez heet en niemand gebeten heeft. Ik ken het jochie ook niet, heb niks tegen hem persoonlijk, maar ik weet wel dat 13-jarige ‘etterbakkies’ het bloed onder je nagels vandaan kunnen halen. Conclusie: een buitenproportionele straf voor een leraar die door zijn leerlingen als ‘een aardige man’ wordt omschreven… een vent voor wie de maat simpelweg gewoon een keertje vol was. Mijn gevoel? Hier klopt iets niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s