Mooi voor Den Helder, jammer voor Dordt, dom van BVD


dongenVandaag is een dag met een rouwrandje, want vanochtend verliet Jacqueline van Dongen in alle vroegte het eiland van Dordrecht om koers te zetten richting Den Helder. Daar, in die 58.000 inwoners tellende marinestad, gaat ze voor de plaatselijke Stadspartij aan de slag als wethouder ruimtelijke ordening, wonen en stadsbeheer. Dat lijkt me een prima zaak voor Den Helder en een verlies voor Dordt, want Van Dongen stond hier bekend als een bevlogen en uitstekend geïnformeerd gemeenteraadslid met een hart voor ‘haar’ stad. Het lijkt me ook en vooral jammer voor Dordrechts grootste coalitiepartij Beter voor Dordt, namens wie Van Dongen in de raad zat, al heb ik sterk de indruk dat dit verlies, of beter gezegd deze ‘gemiste kans’ daar nog niet helemaal is doorgedrongen. Of speelt er iets anders en is men bij Beter voor Dordt ook een beetje opgelucht dat Van Dongen vertrekt? Immers, voor die partij was ze soms ook wel eens wat lastig omdat ze daar intern nog wel eens een kritische noot kraakte. Zo’n beetje alle politieke volgers en ook veel politici in Dordt en Drechtsteden zagen in Jacqueline van Dongen een toekomstig Dordts wethouder, maar kennelijk was de gunfactor laag binnen haar eigen BVD want de partijleiding koos er voor om iemand ‘van buiten’ te halen. Daarmee wil ik overigens niks negatiefs zeggen over de uit de VVD ‘losgeweekte’ Karin Lambrechts, die hier een eerlijke kans verdient om zich te bewijzen. Dat wordt overigens nog een pittige klus, want zij is inmiddels al belast met het hoofdpijndossier GGD (financiële en bestuurlijke chaos) en dat is, hoe je het ook wendt of keert, een potentiële bestuurlijke ‘nekkenbreker.’ Hoe dan ook, Van Dongen werd door haar eigen partij gepasseerd (geNEgeerd zelfs), maar via het landelijke netwerk van lokale politieke partijen kwamen haar naam en reputatie in het puntje van Noord-Holland al snel bovendrijven: verkiezingsoverwinnaar Stadspartij Den Helder (11 van de 31 zetels) kon hier nog wel een goed bestuurder gebruiken. Van Dongen is inmiddels door politieke ‘vriend en vijand’ royaal en publiekelijk met haar nieuwe functie gefeliciteerd, behalve dan door BVD-voorman Piet Sleeking. Hij hield het bij ‘geen commentaar.’

Advertenties