Ik geloof niet in Primark als ‘redder’ van de stad


Primark-KledingDe zijdeuren van winkelcentrum Drievriendenhof gaan dus dicht ten faveure van ‘kleding-gigant’ Primark. Omdat het hier om ‘een op democratische wijze tot stand gekomen’ beslissing betreft vindt u het misschien een beetje flauw dat ik me daar gevoelsmatig maar moeilijk bij kan neerleggen.
Als ik een winkel zou runnen in de Lindenstraat, of gedeeltes van de Vriesestraat en het Bagijnhof, of als ik eigenaar zou zijn van voor winkelverhuur bedoeld onroerend goed in deze ‘zone’, zou ik wel degelijk nog eens onderzoeken of een gang naar de rechter nog enig nut heeft, want ik ben er van overtuigd dat de teloorgang van de ’loop’ Bagijnhof, Lenghenstraat, Vriesestraat, Lindenstraat, Drievriendenhof, voor de neringhouders in dit gebied voelbaar zal worden in de portemonnee.
Primark duldt echter geen zij-ingangen (de klantjes moeten in de fuik lopen en daar zo lang mogelijk spartelen) en onder het motto ‘wie betaalt, bepaalt’ gaat het college, in mijn ogen, wel erg makkelijk akkoord met het eisenpakket van deze van oorsprong Ierse kledingketen. Dát het college een groot voorstander is van de komst van Primark begrijp ik nog wel; het winkelcentrum lijdt al sinds de ‘herinrichting tot modebolwerk’ een zieltogend bestaan en is een schandvlek op de binnenstadskaart geworden. Primark, zo rekent wethouder Jasper Mos ons voor, kan een omwenteling te weeg brengen, want deze, vooral bij pubermeisjes zo geliefde winkel, zou wel eens ‘tussen de twaalf- en vijftienduizend klanten per week kunnen gaan trekken en de komst van deze discounter levert ook nog eens honderden extra arbeidsplaatsen op.’ Ik heb daar zo mijn bedenkingen bij: Primark is inmiddels over zijn hoogtepunt heen, een filiaal van deze keten in je stad (ze schieten als paddenstoelen uit de grond) is al lang geen bijzonderheid meer en dus zijn die verwachte bezoekersaantallen veel te optimistisch geschetst. En banen? Ach, hooguit een paar vaste aanstellingen en verder 16- of 17-jarige ‘dagloonmeisjes’ die nog op school zitten en sparen voor een weekje Lloret de Mar. Ik wil best geloven dat Primark méér winkelend publiek naar de binnenstad gaat trekken en de Drievriendenhof een impuls kan verschaffen. Die opleving zal echter van tijdelijke aard zijn en zeker niet structureel.

Advertenties