Heel ‘televisieland’ stort zich straks op Dordt


keep-calm-koningsdag-komt-eraan‘Goeie keuze jongen,’ zal Beatrix haar zoon ongetwijfeld hebben toegefluisterd toen ze op Teletekst las dat Willem-Alexander zijn zinnen had gezet op Dordrecht als de allereerste locatie voor Koningsdag ‘nieuwe stijl.’ De ‘queen-mother’ kwam hier zelf altijd graag en dan vooral in het Dordrechts Museum omdat ze nu eenmaal een groot kunstliefhebber  is. Uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat ze het museum op gesloten maandagen meermalen in het diepste geheim bezocht heeft. Het laatste officiële Beatrix-bezoek dateert alweer van 2009 toen zij in de Grote Kerk de tentoonstelling Calvijn & Wij opende en vorig jaar ‘kluste’ ze, ter gelegenheid van ‘NL Doet,’ op stadsboerderij Weizigt. Willem-Alexander was hier afgelopen maart nog, toen hij in de Augustijnenkerk de opening verrichtte van de tentoonstelling ‘Willem II, Kunstkoning’ en tijdens de kennismakingstoer door Nederland (in 2001) met zijn destijds kersverse verloofde Maxima werd Dordrecht ook niet vergeten. Maxima was overigens in april dit jaar nog op bezoek in Crabbehof en in 2010 bezocht ze de (nu afgebroken) Kansenflat in Wielwijk.
De van oudsher niet eens zo Oranje-gezinde (en ‘rooie’) stad Dordrecht staat er kennelijk goed op bij het Koningshuis en ik kan dat niet los zien van de uitstekende relatie die oud-burgemeester Ronald Bandell, museumdirecteur Peter Schoon en de huidige burgemeester Arno Brok met de Oranjes ‘onderhouden.’
De discussies over nut, noodzaak en kostenplaatje van de monarchie in het algemeen en Koningsdag in het bijzonder, barsten op de sociale media alweer los en dat mag ook in een vrij land. Hoe dan ook vind ik het prachtig dat Willem-Alexander voor Dordrecht gekozen heeft, al is het alleen al vanwege de enorme pr-boost die deze stad hiermee krijgt. Geloof me, april gaat een ‘vette’ publiciteitsmaand worden voor Dordrecht, want actualiteitenrubrieken en journaals zullen zich, in aanloop naar Koningsdag, massaal op deze stad storten.
Nu is nog de vraag: waar gaat dan dat defilé plaatsvinden? De Spuiboulevard, met uitzicht op het Stadskantoor en het Statenplein zijn niet erg fotogeniek, het Stadshuisplein (de enige plek met een bordes) is te krap en de Groothoofdspoort (daar bij die waterkant) is wellicht wat al te link. Ik zeg: Scheffersplein… bordes bouwen bij Ary.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s