In Den Bosch woont nu ook een Blafmans


Maya 449-CEigenlijk stopt hij nooit als hij door de binnenstad fietst, maar voor Blafmans maakt hij altijd een uitzondering. Gijs is gek op mijn hond en remt dus altijd schielijk als hij mijn viervoeter ontwaart. Die gevoelens zijn kennelijk wederzijds, want Blafmans schenkt hem altijd z’n volle aandacht, terwijl ‘ie normaal gesproken toch een ware meester is in het negeren van iedereen die niet tot de huiselijke roedel behoort. Dat ik aan de andere kant van de riem sta is bijzaak, want mijn voormalige buurjongetje, nu rond de veertig, licht verstandelijk gehandicapt, super verlegen en eigenlijk te lief voor deze wereld, kijkt mij niet eens aan. Dat durft hij niet. Als ik hem vraag (vaste prik) hoe het met hem is, geeft hij wél antwoord, maar blijft daarbij strak gefixeerd op Blafmans die zich graag laat aaien. ,,Goed hoor,’’ luidt altijd het antwoord en meestal laat ik de twee ‘lovebirds’ vervolgens een paar minuutjes met rust. Ik ben gewend dat Gijs vervolgens de rits van zijn jas omhoog trekt, de verlichting op zijn fiets controleert (óók overdag) en vervolgens weer wegsprint. Pas een meter of twintig verder brult hij dan altijd ‘Dag hoerrrr!’ Dat vat ik nooit persoonlijk op.
Maar nu is het anders. Gijs blijft langer staan dan gewoonlijk, staart naar de grond en mompelt: ‘Morgen verhuizen.’ Zo’n lange zin heeft hij nog nooit, althans niet in mijn bijzijn, uitgesproken en ik vraag hem: ‘Waar ga je dan naar toe?’ Gijs staart grond en hond en zegt een lange minuut lang niks. Dan, voor het eerst in zijn leven, kijkt hij mij recht aan en zegt, bijna verontschuldigend: ‘Ik weet niet hoe het heet.’
Meer dan drie maanden heb ik Gijs niet meer gezien in de binnenstad. Gisteren lag er een verhuiskaart in de bus, geschreven door zijn moeder, die nu te oud is om hem nog te verzorgen. Gijs woont nu, met anderen, onder begeleiding in een rijtjeshuis in Den Bosch. Hij is daar gelukkig, fietst de hele dag en laat elke dag de hond van de buren uit. Die heet tegenwoordig Blafmans en de buren hebben zich daarbij neergelegd.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s