De parkeerproblematiek zit u kennelijk hoog


parking funnyIk had beloofd er op terug te komen en dat doe ik eerder dan ik verwacht had, want mijn parkeercolumn van woensdag leverde heel veel (snelle) reacties op. Kennelijk zit parkeren u hoog. Ik beëindigde mijn column met de vraag of betaald parkeren wellicht niet stadsbreed zou moeten worden ingevoerd… breder dus dan louter de binnenstad en de negentiende eeuwse schil daaromheen? En nee, ik stelde die vraag niet om nu nog gratis parkerende inwoners, in welke wijk dan ook, tegen me in het harnas te jagen, maar omdat er in Dordrecht, net als in veel andere middelgrote steden, op parkeergebied al jarenlang een zogeheten waterbedeffect gaande is. Wie als autobezittende inwoner van binnenstad of schil, of als forenzende ‘buitenwijker’ niet wil betalen om zijn blik te stallen, tippelt graag een straatje om voor een gratis plekje verderop, met als gevolg dat de bewoners van die stadsdelen zelf ook steeds verder van hun huis moeten parkeren. Het invoeren van vergunningsplekken óók buiten die schil en in de verdere toekomst zelfs in de buitenwijken, zou dat waterbedeffect tot staan kunnen brengen en voorkomt een hoop ongelijkheid. Ik had het tegenovergestelde verwacht, maar ik kreeg veel reacties binnen (ja, óók uit de buitenwijken) van voorstanders van stadsbreed betaald parkeren. Zo schreef een Sterrenburger: ‘In mijn buurtje  wonen zes gezinnen en zijn er zes parkeerplaatsen. Twee gezinnen zijn in het bezit van vijf auto’s en die moeten allemaal voor de deur staan.’
Veel reacties, vooral uit Sterrenburg en Stadspolders, waren van gelijke strekking: ‘Ik parkeer op eigen grond bij mijn huis. Daar heb ik voor betaald, maar wie op de openbare weg parkeert staat daar gratis. Daar klopt iets niet.’ Voortaan alleen nog woningen bouwen mét ‘eigen’ parkeerruimte, luidt het advies in diverse mailtjes die ik ontving, onder andere van een Dordtse gemeenteambtenaar die liever anoniem wil blijven. Hij schrijft verder: ‘In Amsterdam en Rotterdam is parkeren in een straal van ongeveer acht kilometer vanaf het centrum al lang niet gratis meer. Een vergelijkbare ontwikkeling is, óók in Dordt, niet meer tegen te houden.’
Volgens mij is de discussie nog niet afgesloten. Uw reacties blijven dan ook welkom.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s