Een vuistdik dossier kun je soms in drie zinnen af


slecht onderwijsIk herinner me een redactiechef die er een sadistisch genoegen in schiep om, op maandagmorgen, stapels dossiers met een ferme dreun op de bureau’s van de jongste verslaggevers te mikken. Dat was geen leuk begin van de week, want als jeugdig journalist los je natuurlijk liever een lekkere lustmoord op. Oordopjes in dus (redacties zijn altijd lawaaiig) en lezen maar… een rotklus, want dergelijk leesvoer is meestal geproduceerd door moeizaam schrijvende ambtenaren die bij alles een slag of dertig om de arm houden of door onderzoekers die van een andere planeet komen. Beleidsnota’s en onderzoeksrapporten zijn dan ook vaak onnodig ingewikkeld en dodelijk saai en het doorspitten van die ‘rauwkost’ is een tijdrovende bezigheid. Het ergste van alles is als je, na een ochtend lezen, tot de conclusie komt dat het hele rapport ook in drie zinnen afgekund had. Nóg erger is het (en dat komt maar al te vaak voor) als je zo’n boekwerk dichtslaat en je eerste gedachte is: Ja hèhè, dat wist ik al lang… dat weet namelijk iedereen.
Neem nou die conclusie van de onderwijsinspectie dat het openbaar onderwijs in Dordrecht kwalitatief te kort schiet… volgens mij is het bij half Dordt al jaren bekend dat té veel kinderen, aan het voorportaal van het voortgezet onderwijs, basisvaardigheden missen op het gebied van taal en rekenen. Ik kan vandaag nog honderd vaders en moeders bij elkaar roepen die in het laatste jaar van de basisschool en het eerste jaar van het voortgezet onderwijs (op welk niveau dan ook) vele honderden, soms zelfs duizenden euro’s hebben uitgegeven om hun (gemiddeld intelligente) zoon of dochter een beetje ‘op niveau’ te krijgen. Hoe dat komt? Volgens mij zijn er tientallen redenen, maar ik pik er twee uit. 1. Er wordt te veel getrut, gedraald, gespeeld en zinloos gefröbeld en te weinig geleerd, geblokt en geoefend op basisscholen en 2. Veel jonge meesters en juffen van vandaag waren zelf al ‘slachtoffer’ van matig onderwijs. Om dat te concluderen hoef je geen vuistdik onderzoeksrapport te lezen. Leg dat ding op de grond, ga er op staan en kijk om je heen… dan weet je alles.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s