Is het nou Meppel, Goirle of Zwijndrecht?


Waterbushalte_Zwijndrecht_Veerplein_luchtfotoIk heb dat promotiefilmpje al vaak bekeken en ik krijg mijn wenkbrauwen niet meer uit de fronsstand. Nee, ik schep er geen genoegen in om mijn buren aan de overkant ‘te bashen’ want ik heb eigenlijk best wel een zwak voor Zwijndrecht, dat zoveel meer fraais te bieden heeft dan je in eerste instantie zou vermoeden. Ooit begon ik er mijn journalistieke loopbaan en ik kom er de laatste tijd, met dank aan Blafmans, weer steeds vaker, want het is er rijkelijk groen en mijn viervoeter mag graag pootje baden in De Devel. Wat ik verder charmant vind aan Zwijndrecht is dat de eenentwintigste eeuw er nooit helemaal is doorgebroken. Dat merk je nog het meest aan sommige lokale politici aldaar, die nog in de veronderstelling verkeren dat hun dorp het middelpunt van het universum is en dat er in loopgraven voortdurend op annexatie beluste Dordtenaren verscholen liggen. Zwijndrechtse politici zijn de meest wantrouwige politici op deze planeet.
Het filmpje ‘Wij zijn Zwijndrecht’ is niet eens slecht gemaakt, maar had bij wijze van spreken ook in Meppel of Goirle opgenomen kunnen zijn: je ziet hardlopers, zwemmende kindjes, een fietsenmaker, een jogger in een park, mooie tuinen, scholieren die een boompje planten en iemand die beweert dat ‘de Zwijndrechtenaar het type mens is waar de samenleving op drijft.’ Helaas zijn de makers voorbij gegaan aan Zwijndrechtse bezienswaardigheden die écht uniek zijn. Waar zijn het Pietermankerkje, het Kijfhoekkerkje en de Oude Pastorij bijvoorbeeld gebleven?
Iemand spreekt over ‘een leuk centrum,’ maar waar ligt dat dan? Is dat Walburg, de Passage of is dat het Veerplein, dat, als gevolg van slecht onderhoud, dreigt weg te spoelen.  Hoe dan ook, het Veerplein is, zo zagen ook de makers van het promotiefilmpje ook wel in, het aller-mooiste plekje van Zwijndrecht, hetgeen vooral blijkt uit die beelden die de kijker het meest zullen bijblijven, namelijk die van een fantastisch uitzicht op ‘good old’ Dordt. Een collega-columnist stelde ooit voor dat tuindorpers die aan het water wonen eigenlijk ‘uitzichtbelasting’ zouden moeten betalen.
Schrik niet lieve buren, het was een 1-april-grap.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s