Dit zijn de woorden die het nét niet haalden…


Basic CMYKDat Schapetrots het Dordtse woord van 2014 zou worden zag ik eerlijk gezegd al even aankomen. Schapetrots werd namelijk het vaakst door u ingezonden na mijn oproep in deze krant. Ik mocht voorzittertje spelen van het journalistenclubje dat zich, in een zeer bruin café, over de uitslag boog en ook voor mijn collega’s was het wel duidelijk dat Schapetrots in alle opzichten een prachtwinnaar is: het klinkt grappig en heerlijk Dordts, het gaat over een echt Dordtse gebeurtenis (de promotie van FC Dordrecht) en het heeft ook nog eens eeuwigheidswaarde. Om Schapetrots tot winnaar uit te roepen was dan ook een meerderheidsbesluit dat door puntentelling (elk jurylid mocht uit de inzendingen een top 3 samenstellen) tot stand kwam.
Een paar fraaie inzendingen haalden het nét niet, maar ik wil ze u toch niet onthouden. Wat denkt u bijvoorbeeld van doodleuteren? Dit woord werd het afgelopen jaar gebezigd door diverse lokale politici die moe werden van het eeuwige gezemel over het zogeheten ondernemersfonds (verplichte bijdrage binnenstadswinkeliers om promotiecampagnes uit te bekostigen). Horrorrotonde (Stadspolders), tegeltjessoap (afwikkeling aangaande herstel na loslatende tegeltjes in tunnel Laan der VN) en klaagsoap (boze buren bij OMC en het Energiehuis) haalden het niet omdat ze al in 2013, of eerder nog, herhaaldelijk in de media verschenen. Ook motiefestival (tijdens de begrotingsbehandeling in de Dordtse raad werden veel moties ingediend) mocht niet winnen omdat deze term al héél lang een gevleugelde opmerking is in, óók landelijke, dus niet louter Dordtse,  politieke kringen. Persoonlijk vond ik testosterontwitteren (volhardend twittergedrag van vooral mannelijke Dordtse raadsleden die hoe dan ook hun gelijk moeten halen) erg mooi. Ook aflooptweet  (een tweet waarmee de wijkagent laat weten hoe een eerder gemelde gebeurtenis is afgewikkeld) verdient zeker een eervolle vermelding. Tot slot krijg ik Snobbenwijk niet meer uit mijn hoofd. Deze term werd gelanceerd door BVD-raadslid Martijn Groeneweg naar aanleiding van zijn strijd tegen de aanleg (en het al lang slepende gejengel hierover) van een brug, vlakbij zijn huis, in bij Plan Tij. Deze wijk wordt door sommige ambtenaren niet voor niets wel eens zeikwijk genoemd, maar dát was al ver voor 2014.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s