Schapetrots is méér dan een woord… het is een ‘state of mind’


proudAls onbezoldigd juryvoorzitter van het Dordtse woord van het jaar kan ik het niet laten om nog één keer terug te komen op ‘Schapetrots.’ Gisteren schreef ik al waarom de jury zo blij was met de ‘eeuwigheidswaarde’ van deze absolute taalvondst van 2014 en nu ik op die uitverkiezing terugkijk denk ik dat Schapetrots nog veel meer diepgang heeft dan we als jury van te voren eigenlijk hadden kunnen bevroeden. Tuurlijk, ‘Schapetrots’ is ontstaan na de promotie van FC Dordrecht (Louise Bergenhenegouwen van Duurzaamheidscentrum Weizigt verdient daarvoor ‘de credits’ want zij was aantoonbaar de allereerste die het via Twitter op het internet slingerde), maar ‘Schapetrots’ is méér dan louter een ‘actualiteitsbegrip.’ Het valt mij namelijk op – en ik werk al héél lang voor deze krant – dat wij Dordtenaren, véél meer dan pakweg vijftien of twintig jaar geleden, openlijk trots op onze stad durven te zijn. We zijn dus een beetje aan het veranderen met z’n allen, want een ‘heuse’ Dordtenaar zou in vroeger jaren nooit hardop de liefde voor zijn stad wereldkundig gemaakt hebben. Die was er wel, maar bleef altijd verscholen achter een laagje van demonstratief gemopper over wat er hier allemaal vooral níet deugt en dát is nu toch echt veranderd: vandaag de dag zijn we openlijk trots op ‘ons’ museum dat bezoekersrecords aaneen rijgt, op ‘ons’ Kunstmin dat zo schitterend verbouwd is en waar ‘de groten’ weer op het podium staan en op ‘ons’ ziekenhuis dat toch maar mooi het beste ziekenhuis van Nederland is. We zijn trots op ‘onze’ feestjes (Kerstmarkt, Big Rivers, Boekenmarkt) waar zoveel mensen ‘van buiten’ op afkomen, trots op ‘ons’ Bibelot (dat nu zelfs meedingt naar de titel beste poppodium van Nederland) en trotser dan ooit op ‘mooi en monumentaal Dordt’ in het algemeen. Het woord ‘Schapetrots’ staat voor mij dan ook, van nu af aan symbool voor een nieuwe ‘state of mind’ van alle Dordtenaren.
Gelukkig valt er ook nog wel wat te mopperen (je blijft Dordtenaar nietwaar?) want op de sociale media dient zich alweer een nieuw Dordts begrip aan… bouwblunderbobo. Bent u al gestruikeld op het Scheffersplein?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s