Tijd voor wat riooljournalistiek over Sliedrecht


handjeklap22Over het Dordtse woord van 2014 hebben we het de afgelopen dagen uitvoerig gehad, maar nieuwsgierig als ik ben (journalistiek karaktertrekje) zou ik best wel eens willen weten of er ook zoiets als een Zwijndrechts, Papendrechts of Alblasserdams woord van het jaar bestaat. Van Sliedrecht weet ik het al, want daar is de uitslag ongetwijfeld hetzelfde als het jaar daarvoor, nee sterker nog… als de hele eeuw daarvoor. Twee begrippen strijden daar immers al sinds het begin der tijden om de titel Sliedrechts woord van het jaar: dat zijn ‘bekokstoven’ en ‘achterkamertjespolitiek.’ Als het om het baggerdorp gaat weet je van oudsher nooit helemáál zeker wie het daar nu écht voor het zeggen heeft. Formeel gesproken hoort dat de meerderheid in de raad te zijn, maar het werkelijke zwaartepunt van de macht ligt in Sliedrecht volgens mij nog altijd bij (te) invloedrijke ambtenaren met goede relaties in het baggerwezen, de scheepsbouw, de offshore en, niet in het minst, de kerk. Het is dus niet zo verwonderlijk dat kerken in Sliedrecht als sinds mensenheugenis geen rioolheffing hoeven te betalen, want dat is ongetwijfeld al in een ver verleden, in een of ander kerkelijk of gemeentelijk achterkamertje bekokstoofd. Het PvdA-raadslid Jennifer Lanser plaatste daar, zo’n zes maanden geleden, ernstige vraagtekens bij en kreeg destijds de toezegging van het college dat hier nog eens naar gekeken zou worden. Zo gezegd zo gedaan en wonder boven wonder kwam SGP/ChristenUnie-wethouder Hans Tanis tot de conclusie dat die vrijstelling, in het kader van het principe ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ geschrapt zou moeten worden. Maar toen hij dat voorstel, eerder deze week aan de gemeenteraad voorlegde kwam hij lijnrecht tegenover zijn eigen fractie te staan, want in Sliedrecht moet je natuurlijk niet aan de kerk komen. Aangezien SGP/ChristenUnie en het CDA in Sliedrecht een meerderheid vormen maakt de realiteitszin van Tanis dan ook geen schijn van kans. Sterker nog, de goede man werd nota bene door zijn eigen partij beschuldigd van ‘onbehoorlijk bestuur.’ Hoe nu verder? Ach, de heren heffen ongetwijfeld, ergens in een achterkamertje, het glas, laten alles zoals het was en doen vervolgens een gratis plas… in de kerk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s