Wie resultaat boekt moet… uuh… weg


hdam068Heerlijk dorp, dat Heerjansdam. Het heeft wel iets weg van het eiland Urk… nou ja, minder zwartekouserig dan, maar wél met inwoners die minstens zo eigengereid en zelfredzaam zijn. Als echte eilanders zijn Heerjansdammers namelijk gewend om hun eigen boontjes te doppen. Een zwembad? Dat regelen we hier mét en onder elkaar wel. Een busdienst? Ach, als Arriva het niet ziet zitten dan rijden we dat ding toch gewoon zelf. Heerjansdammers dralen niet, maar doen.
Tot een jaar of vijf geleden had het dorp ook zijn eigen jongerenwerk, met Bep als gedreven voorzitter en één beroepskracht die er (bijna letterlijk) zijn bed had staan. Dat was natuurlijk weinig professioneel, oordeelden ze bij de gemeente Zwijndrecht en de ‘professionals’ van Diverz namen het over. Nou ja… overnemen… in Heerjansdam werd de laatste jaren de ene na de andere jongerenwerker aangesteld, maar zonder al te veel succes, want geen van hen had het er echt naar zijn zin en géén van hen vond echt aansluiting bij de Heerjansdamse jeugd. Zoiets werkt altijd twee kanten op en dus werd het in het jongerencentrum op den duur griezelig stil.
Totdat dorpsgenoot Anne Gouw er neergezet werd. Hij vond die aansluiting met zijn dorpsgenoten wél en zorgde er voor dat het weer druk werd in Het Honk. Anne gooide de tent niet alleen vaker open, hij wist er ook voor te zorgen dat hier op een gemiddelde avond nu zo’n 40 jeugdige dorpelingen hun gezicht laten zien en bijna als sneeuw voor de zon verdween de overlast van jongeren in het dorp. Je zou dus zeggen, eind goed, al goed in Heerjansdam, maar zo eenvoudig werkt het kennelijk niet in deze branche. Gouw (eigenlijk een vervanger van een door ziekte getroffen medewerker) had namelijk slechts een tijdelijk contract en moet nu aan het einde van deze maand vertrekken. Regels zijn nu eenmaal regels, zo redeneert men bij Diverz en dat het werk in het Heerjansdamse jongerencentrum nu eindelijk eens gedaan werd zoals het al jaren gedaan had móeten worden, doet dan kennelijk niet ter zake. Of is ‘resultaat’ wellicht een wat al te griezelig begrip in de softe sector?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s