Een gevoelstemperatuur kun je toch niet meten?


Homeless man sleeping in sleeping bag on cardboardAl zo lang ik u in deze krant van een dagelijkse column voorzie, schrijf ik over de zwervers en de ‘zelfkanters’ in Dordrecht en er was zelfs een tijd dat ik mailtjes en briefjes kreeg van mensen die mij vroegen of ik niks beters te doen had. Nee dus, was altijd weer mijn antwoord, want het aantal buitenslapers in deze stad neemt nog altijd toe en de situatie wordt met het jaar schrijnender. En natuurlijk ben ik blij dat dit probleem nu eindelijk de politieke aandacht krijgt die het verdient, maar tegelijkertijd vind ik het pijnlijk dat de ogen van veel lokale politici kennelijk pas open gaan na een nachtje sneeuw. Moet je dan eerst alles voorkauwen met een simpel rekensommetje? De gemeente subsidieert (en da’s gewoon bekend) slechts 28 van de 50 overnachtingsplekken bij het Leger des Heils en dus vist op avonden dat het nét niet vriest, maar wél verdomd koud is, altijd weer een groep verschoppelingen achter het net, want pas als de gevoelstemperatuur op min één of lager ligt is in Dordt de zogeheten winterregeling van kracht en wordt er bij ‘het Leger’ niemand weggestuurd. Een onzinnige regel, aangezien een gevoelstemperatuur simpelweg niet meetbaar is: iedereen ervaart zoiets  op zijn of haar persoonlijke wijze.
Veel interessanter overigens dan louter het signaleren van de problematiek is de vraag hoe het eigenlijk komt. Gaat het hier om een typisch Dordts probleem of is hier sprake van een landelijke ontwikkeling? De vraag stellen is hem beantwoorden… we leven in een alsmaar harder wordende tijd van ‘eat or be eaten’ en dus is het niet verwonderlijk dat de groep afhakers (zowel financieel als emotioneel) steeds groter wordt. Ons nationale vangnet is sleets geworden dus als er gevallen wordt, dan wordt er ook steenhard gevallen. Die achterhaalde winterregeling moet gisteren nog worden losgekoppeld van zoiets subjectiefs als gevoelstemperatuur en geen buitenslaper mag, ongeacht de stand van de thermometer, worden weggestuurd. Dat kost geld ja… belastinggeld, maar er zal geen Dordtenaar zijn die dát eventuele extra bedragje met tegenzin betaalt. Niemand in deze stad hoort ‘s nachts buiten in de kou te liggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s