‘Nee, die krant heb ik maar even niet neergelegd’


Spontaan was de reden dat we bijeen kwamen, gisteravond in het Dordtse stadhuis en spontaan was ook het samenzijn op zich, een samenzijn van mensen uit alle hoeken van de Dordtse samenleving… atheïst, christen, moslim, joods of whatever. Het moet er eigenlijk niets toe doen, sterker nog het mag er eigenlijk nooit toe doen óf en wát je gelooft, maar laten we eerlijk zijn, het deed er gisteravond wel degelijk toe, want dat er ook prominente afgevaardigden uit de moslimgemeenschap waren gekomen om hun afkeer tot uidrukking te brengen van wat er woensdagavond in Parijs gebeurd is, schiep een gevoel van verbondenheid in plaats van dat gevoel van verdeeldheid dat na zo’n verschrikkelijke gebeurtenis altijd zo gevaarlijk op de loer ligt. Juist die verbondenheid in verscheidenheid werd door burgemeester Brok benadrukt en aan het einde van zijn toespraak verzamelde hij de opgekomen jeugd om zich heen en vroeg hen om hun persoonlijke gevoelens over de gebeurtenissen op een groot bord te schrijven. Het was een warm en bevredigend slotstuk van een emotionele bijeenkomst.
Op weg naar huis stopte ik bij een winkel (tijdschriftje kopen) en met een vriendelijke vrouw achter de toonbank raakte ik, als vanzelfsprekend, in gesprek over de aanslag op Charlie Hebdo. Zij vertelde me dat ze de NRC op deze dag met opzet niet in het krantenrek had neergelegd. ,,Die hebben vandaag zo’n cartoon op de voorpagina staan waar het in Parijs allemaal om begonnen is. Het leek me beter om die maar niet al te openlijk neer te leggen.’’
Even schoot er een gedachte door me heen als zouden nu zelfs winkeliers in Dordrecht zwichten voor terreurdreiging, maar gelukkig kwam er snel een uitleg: ,,Veel van mijn klanten zijn moslim en juist die mensen hebben me vandaag uitvoerig laten weten dat ze niets, maar dan ook helemaal niets te maken willen hebben met wat een paar religieuze geesteszieken hebben aangericht. Ik wilde juist die mensen vandaag op mijn beurt niet voor het hoofd stoten met die tekening.’’
Eigenlijk ben ik het daar niet mee eens, maar wat kan ik in hemelsnaam inbrengen tegen zo’n liefdevol argument?

Beeld: RTV Dordrecht

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s