Waarom moet Hitler weg en mag Stalin blijven?


CLAY_Hardy_Dirk_Self_Portrait-MElk jaar nodigt Binnenmaas kunstenaars uit die hun werk mogen exposeren in de ontvangsthal van het gemeentehuis. Die eer viel dit keer te beurt aan Dirk Hardy (1989) uit Boxtel, niet de eerste de beste, want deze kunstenaar/fotograaf werd onlangs uitgeroepen tot ‘New Dutch Photo Talent 2014.’ Hardy besloot in Binnenmaas zijn indrukwekkende zesluik Clay te presenteren. Het betreft foto’s waarop we als het ware meekijken vanuit een theaterstoel naar een voorstelling op het toneel. Alle afbeeldingen hebben een statische achtergrond van wit marmeren zuilen gemeen, maar het gaat er om wat zich op de voorgrond afspeelt. Daarop zien we de ‘idolen’ Jezus Christus, Adolf Hitler, Napoleon, Jozef Stalin en Tom Cruise, die door een enthousiaste menigte worden toegejuicht. Op de zesde afbeelding zien we kunstenaar Hardy zelf, als schoonmaker in een nu leeg theater. Maar het zesluik is nu tot vierluik ‘gedegradeerd’ want burgemeester André Borgdorff (CDA) heeft, op advies van zijn wethouder, besloten om de afbeeldingen met Christus en Hitler niet in de ontvangsthal toe te laten omdat deze ‘te aanstootgevend’ zouden zijn. Nu krijg ik altijd kouwe rillingen van ambtsdragers en politici die het censuurmesje hanteren, maar meer nog dan dat vraag ik me af waarom Binnenmaas er dan überhaupt aan begonnen is. Dat je een gemeentelijke ontvangsthal een beetje ‘neutraal’ wilt houden, begrijp ik wel, maar begin dan helemaal niet aan een kunstproject: je exposeert óf zoals de kunstenaar het bedoeld heeft, óf helemaal niet. En dan nog iets… als Hitler wordt verwijderd, waarom Stalin dan niet? In de Top 5 van moordzuchtige dictators (aangevoerd door Mao met 72 miljoen doden) staat Adolf (17 miljoen doden) op de derde plaats. Jozef (42,8 miljoen doden) is op die lijst tweede. Mijn advies aan Borgdorff: nodig elk jaar Janneke Brinkman uit… ze maakt leuke bloemmotiefjes en is ook nog eens getrouwd met een partijgenoot. Dat zes-luik (over beeldcultuur en ideologie) zou in het Dordrechts Museum overigens niet misstaan, maar daar ga ik helaas niet over.

Afbeelding: gedeelte van het zesde werk uit het zesluik: een zelfportret (in dit geval een gedeelte) van de kunstenaar Dirk Hardy. Alle afbeeldingen zijn te vinden op: http://www.dirkhardy.com/projects/clay

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s