Hoezo Dordrecht niet romantisch… maakt zo’n website dat uit?


romantisch3Lijstjes… journalisten zijn er dol op, want ze maken onze chaotische wereld zo lekker overzichtelijk en ze leveren altijd wel weer makkelijke en vaak grappige nieuwsberichtjes op.
Ook ik ben meestal meteen verkocht als ik weer eens zo’n ‘hitparade’ van beste ziekenhuizen, lekkerste oliebollen, minst scorende spitsen of grootste filmflops aller tijden in mijn krant zie staan. Mijn ogen schieten dan maar al te gretig naar de tekstjes bij de winnaars of… vaak nog veel mooier… naar de wat spottende woorden bij de ultieme verliezers. Pas in tweede instantie ga ik op zoek naar de bron (en de geloofwaardigheid daarvan) en pas veel later realiseer ik me dat ik zelf ook nog een mening heb. Als het om harde feiten gaat (wie heeft de meeste centen, waar vallen de meeste verkeersdoden of waar is de zomertemperatuur gemiddeld het hoogst) dan is er over het algemeen niets op zo’n lijstje aan te merken. Het wordt pas gevaarlijk als het onderwerpen betreft die enigszins suggestief zijn of op z’n minst afhankelijk van ‘het gevoel van de dag.’ Zo las ik gisteren in mijn krant dat Rotterdam de minst romantische stad van Nederland is en toen ik het volledige lijstje van hotels.com (daar hebben ze dit verzonnen) er nog eens op na sloeg, kwam ik er achter dat Dordt op datzelfde lijstje, plek 5 inneemt. Dikke onzin natuurlijk, want Dordt is, zéker als het zonnetje schijnt, namelijk reuze-romantisch. Niet voor niets trokken schilders als Boudin, Jongkind en Whistler, de componist Saint-Saëns, dichter Proust en beeldend kunstenaar Rodin (stuk voor stuk onverbeterlijke romantici) eind negentiende en begin twintigste eeuw naar Dordrecht om dit ‘Venetië van het Noorden’ met eigen ogen te bekijken en niet voor niets is Dordt vandaag de dag nog altijd een van de meest begeerde locaties voor film- en televisiemakers. In mijn krant lees ik dat Dordrecht op een andere hotelsite (Trivago) de derde plaats inneemt in het lijstje ‘leukste hotelsteden van Nederland.’ Snapt u het nog? Mijn conclusie: lijstjes zijn leuk maar je moet ze vooral niet serieus nemen… nou ja, behalve dan als je er zelf een beetje aardig uit springt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s