Beknibbelen op Big Rivers is spelen met vuur


bezuinigingBig Rivers… tja, wat moet je dáár nou van zeggen? Een heleboel wat mij betreft en dat mág ook, want er zit nu eenmaal veel gemeentegeld (ons geld dus) in dat festival, dus ook Dordtenaren die er helemaal niks mee hebben betalen uiteindelijk mee aan dit feestje. Persoonlijk heb ik een zwak voor Big Rivers en al enkele jaren achtereen ben ik dan ook, voor een paar tientjes, vol overtuiging ‘Big Friend’ van dit jaarlijkse, meerdaagse muziekspektakel. Je zou kunnen zeggen dat ik een gekleurde bril op heb als het om Big Rivers gaat, maar los daarvan spreken de feiten voor zich. Ik zet ze graag voor u op een rijtje. Ten eerste trekt Big Rivers al jaren achtereen zo’n honderd- tot honderdvijftigduizend bezoekers per editie. Dat aantal groeit nog gestaag dus je mag rustig spreken van een populair en succesvol evenement. Die populariteit (punt twee dus) legt de stad geen windeieren, want de economische spin-off, zeg maar de klandizie voor winkeliers en horeca, ligt rond de drie miljoen euro. In de derde plaats is het festival, voor het overgrote deel, gratis toegankelijk zodat niemand zich, vanwege een prijsdrempel, uitgesloten hoeft te voelen. Big Rivers is een écht volksfeest, niet alleen voor Dordtenaren (ruim de helft van de bezoekers) maar ook voor mensen uit de regio (19 procent) en zelfs van ver daar buiten (24 procent). Die laatste twee getalletjes zijn niet onbelangrijk, want daaruit mag je concluderen dat Big Rivers een prima vorm van Dordt-promotie is.
Ik vind dat de gemeente Dordrecht met vuur speelt door nu al drie jaar achtereen de subsidie aan Big Rivers rigoureus terug te schroeven. Die beknibbeling zie je namelijk terug in het evenement dat het al met minder podia, met mindere ‘namen’ en nu ook al zonder Bluescruise moet stellen. Zoiets kan een negatieve spiraal in werking zetten, want het gevaar ligt op de loer dat er als gevolg van ‘kwaliteitsverlies’ minder publiek op het evenement af komt, met alle gevolgen van dien voor die zo belangrijke economische spin-off. En dus gemeente, breek Big Rivers niet af… koester het juist.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s