‘We leggen te weinig het loodje in Dordt’


just burriedDe een z’n dood is de ander z’n brood, luidt een welbekend spreekwoord. Nou ja, in deze stad even niet dan, want hier lopen we wat dat betreft (typisch Dordts, zou je haast zeggen) weer eens ernstig uit de pas. In Dordt luidt het spreekwoord namelijk: we gaan niet vlot dood en dus zit de uitvaartsector zonder brood. Dat mag u een flauw grapje vinden, maar het is wél waar. Er leggen de laatste jaren namelijk te weinig Dordtenaren het loodje en nu zit de gemeentelijke begraafplaats Essenhof met een gat van 2,8 miljoen in de begroting. Nu kunnen ze over het algemeen heel aardig gaatjes vullen in de Essenhof, maar niet met harde pegels en dus zal het gemeentelijke reservepotje moeten worden aangesproken. Logisch lijkt me, want zonder begraafplaats wordt het op den duur wel érg rommelig bij die ondergrondse vuilcontainers.
In het artikel ‘Er gaan te weinig mensen dood in Dordt’ (afgelopen zaterdag in deze krant) werd niet aangegeven waarom het sterftecijfer in deze stad zo aanzienlijk gedaald is, al heb ik daar natuurlijk wel zo mijn ideeën bij: we leven en eten gezonder, we roken en drinken minder, sporten meer, dus wegen minder en die Mexicaanse griep in 2009 wilde ook al niet echt doorzetten. Ook het feit dat we in Dordt over een héél aardig ziekenhuis beschikken zal er ongetwijfeld iets mee te maken hebben en sowieso maakt de medische wetenschap in het algemeen al sinds jaar en dag forse schreden voorwaarts, zodat we met z’n allen, zij het achter de rollator en volgepropt met pillen, gemiddeld wat langer op deze aardkloot mogen rondhuppelen. Daarbij komt dat de échte vergrijzing nog moet toeslaan (de jongste ‘babyboomers’ zijn nu zestigers en daar hebben we er behoorlijk veel van in Dordt) dus over een jaartje of twintig sneuvelen we hier met z’n allen weer bij bosjes. Sterker nog, ik voorspel de volgende krantenkoppen tussen 2030 en 2035: ‘Leerpark kan toestroom opleiding begrafenisondernemer niet aan,’ ‘Ovens crematorium aangesloten op warmtenet’ en ‘Directie Essenhof houdt nieuwjaarsreceptie op Bahama’s.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s