‘Verkavelen’ winkelstraten is een alweer achterhaald idee


Voorstraat WestSoms wordt oud nieuws weer nieuw nieuws omdat een lokale politicus een al leeggelopen ballonnetje afstoft, opnieuw opblaast en weer oplaat. Een verhuizing van winkeliers van Voorstraat-West naar Voorstraat-Midden zou, volgens BVD-bons Piet Sleeking, namelijk dé oplossing zijn om de gaten in het middendeel van de Voorstraat op te vullen. Dit ooit frisse, maar inmiddels alweer belegen ideetje wordt zo om de zes maanden wel weer door deze of gene ‘in de groep’ gegooid. Dat deed bijvoorbeeld de VVD vorig jaar, het kwam naar voren tijdens een stadsdebat in 2012 en ook onze eigen ‘stadshistoricus’ Jaap Bouman stelde het al eens voor in zijn rubriek Dordt Eigenaardig. De bedenker is Piet Eichholtz, hoogleraar vastgoedfinanciering aan de Universiteit van Maastricht, die drie jaar geleden, een van de sprekers was tijdens de oprichtingsbijeenkomst van de Vereniging Commercieel Onroerend goed binnenstad Dordrecht (VCOD). Deze club, die in het centrum winkelpanden aan winkeliers verhuurt, wilde destijds van Eichholtz horen hoe het nu verder moest met de in ademnood verkerende winkelstad Dordrecht. De hoogleraar concludeerde dat het kernwinkelgebied alleen maar te redden valt door inkrimping en door de meer centraal gelegen leegstaande winkelpanden als het ware ‘te ruilverkavelen’ met de winkels aan de uiteinden van de binnenstad. ‘West’ en het begindeel van de Vriesestraat zouden dan een ‘woonkarakter’ krijgen. Simpel gezegd… de teentjes moeten worden geamputeerd om het been te kunnen behouden. Een grappig ideetje destijds, maar inmiddels alweer ernstig achterhaald door de realiteit, want juist het westelijk deel van de Voorstraat en de Vriesestraat ‘draaien’ de laatste jaren steeds beter en geen winkelier aldaar wil nog verhuizen naar dat zieltogende middendeel van de Voorstraat.
De enige échte manier om dit probleem aan te pakken is door de veroorzakers aan te pakken, namelijk de vastgoedboeren die het middendeel van de Voorstraat ‘gegijzeld’ houden, door fiscaal aantrekkelijke leegstand te prefereren boven huurprijsverlagingen. Zo lang de gemeente niet de wettelijke ‘wapens’ in handen heeft om hier paal en perk aan te stellen gaat er helemaal niks gebeuren: de patstelling duurt dan langer dan de houdbaarheid van de toch al half verrotte schaakstukken.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s