Al een halve eeuw een bedenkelijke reputatie


3-1-1-1-aki-rood.largeHet is alweer zo’n vijftien jaar geleden dat ik betrokken was bij het televisieprogramma ‘De spoorwegpolitie.’ Die politiedienst bestaat trouwens, sinds 2013, niet meer als zelfstandige organisatie al las ik gisteren dat de twintig grootste treinstations in dit land binnenkort weer beschikken over een soort huisagent. Dat lijkt een voorzichtige terugkeer van de spoorwegpolitie en waarom niet eigenlijk? Kennelijk is daar, vooral in het kader van de veiligheid van spoorwegpersoneel, grote behoefte aan. Sinds  de spoorwegpolitie is opgeheven is de samenwerking tussen NS-personeel en de politie er niet beter op geworden, zo blijkt uit onderzoek van de Stichting Maatschappij en Veiligheid en ook is het maar bar matig gesteld met de kennis van de politie over het spoor. Veel lokale eenheden weten bijvoorbeeld nauwelijks  wat te doen in het geval van een zelfdoding op een spoorwegovergang. Zou dat in Dordrecht ook zo zijn? Ik kan het me nauwelijks voorstellen: de politie in deze stad móet hier wel bovengemiddeld veel ervaring hebben met ongelukken en zelfdodingen, al is het alleen meer vanwege die beruchte overweg aan de Wieldrechtse Zeedijk. Eerder deze week beroofde een automobilist zich hier van het leven en gisteren lag dit spoorgedeelte, als gevolg van een tweede suïcide binnen een week, alweer plat. Toen ik eindredacteur van ‘De spoorwegpolitie’ was werd mij (in de voorbereiding van dat programma) al snel duidelijk dat de overgang aan de Wieldrechtse Zeedijk al sinds de beginjaren zeventig een uiterst bedenkelijke reputatie had en nog altijd heeft als een van de gevaarlijkste overgangen van heel Nederland en ook nog eens als een ware ‘suïcide-hotspot.’ Ik kan me persoonlijk al vijf zelfdodingen herinneren die zich hier hebben afgespeeld en nog eens een veelvoud aan dodelijke ongelukken met automobilisten, fietsers en brommerrijders. Ook een meisje te paard, die op deze overgang het leven liet, staat me nog bij als de dag van gisteren. Gek eigenlijk… al jaren knokken wij in deze stad om méér landelijke bekendheid, terwijl de spoorwegovergang aan de Wieldrechtse Zeedijk bij ‘insiders’ al een halve eeuw bekend staat als ‘de ultieme nachtmerrie.’ Hier moet héél snel iets veranderen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s