Het lelijkste tochtgat van de stad heet ‘boulevard’


spuiboulevard2Een boulevard is, volgens het woordenboek, een lange, brede, gewoonlijk met  bomen beplante straat in een stedelijke omgeving, waar het meestal prettig flaneren is. Het is een Frans woord, hoewel ‘geboren’ in Nederland, want van oorsprong een vervorming van het oer-Hollandse begrip bolwerk, ofwel een wandelplaats op de oude wallen van een vesting. In België wordt boulevard  uitsluitend in de betekenis ‘voorname straat’ gebruikt en in Nederland denken we meestal aan een brede wandelweg langs het strand.
In Dordt hebben wij ook een boulevard, namelijk de Spuiboulevard. Voor de niet-Dordtenaren… dat is geen grap, al zou je er om kunnen lachen als het eigenlijk niet zo in-triest was. Hoe kan het toch dat het meest fantasieloze en depressies veroorzakende tochtgat van de hele stad, wat zeg ik, van het hele eiland, nou net die frivole betiteling boulevard gekregen heeft? Nou wil ik ook weer niet al te negatief zijn hoor, want de Spuiboulevard heeft ook zo zijn goeie kanten: het is namelijk een prima doorgangsweg richting parkeergarages en je hebt er een fraai uitzicht op de Grote Kerk. Flaneren doe ik er nooit, wandelen wél… met Blafmans, want die mag er legaal poepen op een paar levensgevaarlijke uitlaatstrookjes die op luttele centimeters afstand van structureel te hard rijdend autoverkeer liggen. Als er een prijs zou bestaan voor de lelijkste straat van Nederland zou de Spuiboulevard moeiteloos trofeeën in de wacht slepen. De straat is aan één kant volgeplempt met oerlelijke en grotendeels leegstaande kantoorgebouwen, waarvan er eentje (u weet wel, waar de ANWB in zit) tegenwoordig zelfs groen uitslaat van ellende. Wist u dat de Spuiboulevard is ontstaan door een groot deel van de oude Vest te dempen en dat de rücksichtsloze stadsvernieuwers uit de sixties destijds een beeld voor ogen had van een Dordtse Champs Elysees? Het is Boekarest aan de Merwede geworden… een doorn in het oog van iedereen met uuh… ogen. Nu ben ik persoonlijk niet zo sloopgraag, maar kunnen we niet vast beginnen met het afbreken van dat beschimmelde ANWB-pand? De huizen daarachter, die dan tevoorschijn komen, zijn eigenlijk best mooi.

Afbeelding: Niet bepaald het vrolijkste plaatje van Dordt… de Spuiboulevard.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s