Een tsunami aan problemen voor ‘Sleeking 2’


troubleTerwijl Piet Sleeking klompjes uitdeelt op een VN-natuurrampenconferentie in Japan beginnen de problemen in Dordt tsunami-achtige vormen aan te nemen.
Een snelle opsomming: een dreigend failliet van het prestigieuze Energiehuis, een dodelijke leegstand op de Voorstraat, toenemende armoede op het eiland, teleurgestelde voetbalclubs (OMC, Dubbeldam, Oranje Wit), een opgestapte sportraad, een Sportboulevard die het maar niet écht wil worden, een organisatorische en financiële chaos bij de dienst Jeugd en Gezondheid, keitjesproblemen op het Scheffersplein, immense waardeverliezen op gemeentelijk grond- en onroerendgoedbezit en een reservepot die steeds meer ‘bodem’ toont.
Nu gun ik Piet zijn plezierreisje van harte (echt serieus kan ik zijn aanwezigheid op dat overstromingscongres niet nemen) maar straks in Dordt kan ‘het kabinet Sleeking 2’ zich maar beter met nieuw vuur en elan storten op lokale zaken. Dit eiland staat weliswaar niet letterlijk onder water, maar het water staat hier wél velen aan de lippen. Is al die lokale malaise dan een gevolg van wanbeleid of op zijn minst aan een gebrek aan visie of besluitvaardigheid van dit college? Natuurlijk niet. Ook dit college wordt geconfronteerd met handelingen van eerdere colleges en beslissingen van eerdere gemeenteraden in wisselende samenstellingen. En jazeker, dit college moest en moet nog altijd heftig bezuinigen als gevolg van een stevig dichtgedraaide ‘rijkskraan’ en ook is het een feit dat ‘Sleeking 1’ destijds aantrad aan de vooravond van een hardnekkige economische griepgolf, die nog altijd hoest en traanogen veroorzaakt. Het is mij te makkelijk om met een beschuldigende vinger naar het huidige, in mijn ogen hard werkende en goedwillende wethoudersteam te wijzen. Wél vind ik dat dit college te veel reactief en te weinig pro-actief bezig is en onder het motto ‘nu delen wij de lakens uit en jullie moeten je mond houden’ maar matig naar de ‘eigen’ raad luistert (oppositie én eigen geledingen). Ook is er al té lang en té royaal op de gemeentelijke reservepot geleund. Het wordt echt een zaak van mouwen opstropen en er op of er onder in de drie jaren die dit college nog resten.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s