‘Ik ga hier ‘s avonds de deur niet meer uit’


vogelpleinHet Vogelplein is een heerlijk plein met kleurrijke winkels en mensen. Nou ja, overdag dan, want zodra die winkels ’s avonds gesloten zijn en de omwonenden hun voordeuren stevig gebarricadeerd hebben, ondergaat het plein een ware metamorfose. Dan nemen groepjes jongeren het hier over en wordt er veel gestaard (‘Wat zit je te kijken joh!’), gezopen, geknokt en gesloopt. Vindt u dat ik overdrijf? Het volgende overzichtje spreekt voor zich. Zomer 2012: een groep jongeren zaait in de avonduren terreur op het plein en vele tientallen keren moet de politie er aan te pas komen wegens vernielingen, dreigementen en vechtpartijen. Drie mannen krijgen een straatverbod voor de zomer daarop. Dat heeft weinig effect, want de zomer van 2013 ziet er nauwelijks anders uit… brandjes, vernielingen, drugshandel op straat, geluidsoverlast en wederom… veel vechtpartijtjes. Januari 2014: de snackbar op het plein wordt overvallen. Onder dreiging van een mes en een pistool moet de eigenaar, die zich nog flink verweerd, zijn geld afgeven. Jaarwisseling 2014/2015: zes mensen worden opgepakt omdat ze een auto hebben opgeblazen. De politie wordt bekogeld met vuurwerk en de Mobiele Eenheid moet er aan te pas komen om de orde te handhaven. In de nachten na de jaarwisseling moet de brandweer veelvuldig uitrukken om kleine brandjes op en rond het plein te blussen. Woensdagochtend 7 januari: twee mannen blazen de pinautomaat, vlak naast de winkel van sigarenwinkel Bogers op. Donderdag 2 april: een bestelbusje wordt op het plein in de hens gestoken. Afgelopen weekend: de ramen van het voormalige badhuis zijn ingegooid en een container staat in de fik.
In de supermarkt op het Vogelplein word ik aangesproken door een wijkbewoner van het eerste uur. ,,Ik durf ’s avonds de deur niet meer uit,’’ zegt hij. ,,De politie doet zijn stinkende best hoor, maar de huidige aanpak heeft gewoon te weinig effect. De gemeente denkt dat je alle problemen hier oplost door die crimineeltjes dood te knuffelen, maar volgens mij is doodknuppelen beter. Nee, dat bedoel ik niet letterlijk hoor, maar geloof me, als je de zaken hier niet harder aanpakt zitten we binnen de kortste keren met een nieuwe Colijnstraat.’’

Afbeelding: Agenten en de ME tijdens de jaarwisseling op het Vogelplein.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s