Bewoners Merwedepolder voelen zich ‘buitengesloten’


MerwedepolderOnrust op de Staart, om precies te zijn in de Merwedepolder. Veel bewoners voelen zich daar ‘buitengesloten,’ zo constateer ik na het lezen van een mail die ik gisteren ontving. Een deel van hun ‘noodkreet’ wil ik u niet onthouden: ‘In onze buurt vonden de afgelopen jaren veel graaf- en leidingwerkzaamheden (Evides, Stedin, Gasunie, HVC, Tennet) plaats, zonder dat wij daarover van te voren geïnformeerd waren. Dat zit veel bewoners dwars en dus hebben wij een wijkcomité opgericht, in de hoop dat als groep door de gemeente wél serieus genomen te worden. Maar al vanaf dag één hebben we sterk het gevoel dat dit niet het geval is.’ Dat werd eind vorig jaar pijnlijk duidelijk toen het comité een bijeenkomst organiseerde in de theaterzaal van het ouderencomplex Merwelanden. Daar waren 130 buurtbewoners aanwezig om uitleg te krijgen over al die werkzaamheden. ‘Die uitleg kwam er ook, maar dan alleen van een aantal uitvoerders. De beleidsmakers schitterden door afwezigheid, behalve dan twee ambtenaren die aan het eind van de avond alleen maar sorry konden zeggen. Ook de politiek gaf niet thuis, met uitzondering van de SP.’
Onlangs schreef het comité zich in om deel te nemen aan een door de gemeente georganiseerd groepsgesprek over overstromingsrisico’s en eventuele evacuatiestrategieën. Daarop kwam het volgende antwoord terug: ‘Helaas moeten wij u mededelen dat u niet bent uitgekozen om deel te nemen aan deze gesprekken. De reden hiervoor is dat u buitendijks woont. De evacuatiestrategieën richten zich alleen op binnendijkse gebied (…). Door de hoge ligging van het buitendijkse gebied en de korte tijdsduur van hoog water is daar geen gevaar op slachtoffers en geen noodzaak voor evacuatie.’
Een antwoord dat het comité weinig vertrouwen inboezemt: ‘Hoezo geen gevaar? Bij hoogwater klost het nu al tegen het Generaal Spoorpad. Wat te denken als er bij Dupont water binnen komt? Dat bedrijf en diverse andere industrieën liggen immers ook buitendijks. Al met al lijkt het ons dat buitendijks vertoeven risicovoller is dan wonen achter een dijk. De reactie van de gemeente stelt ons niet bepaald gerust. Kan iemand hier opheldering verschaffen?’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s