Toen links nog Drum en rechts een bolknak was


actie,,Het volgende nummer is er eentje van vroegûh… benieuwd of u het nog kent,’’ brulde zanger Barry Hay in plat Haags, halverwege het Earring-concert in het theater aan de andere kant van de Moerdijkbrug. Iedereen kende het en toen de zaallichten aangingen voor de pauze wist ik meteen waarom. Ik keek ik om me heen en zag dat ik omringd was door louter ‘grijzûh dakduivûh.’ Niks mis mee, want ik ben zelf ook een kuifduif met vlieguren, dus ik viel die avond zeker niet uit de toon. En eerlijk is eerlijk, de Golden Earring klinkt nog altijd als een klok en blaast nog makkelijk een zaal met 1500 mensen omver. Dat woordje ‘vroegûh’ bleef nog lang in mijn hoofd hangen, hetgeen nog eens versterkt werd door het feit dat ik ‘Back Home’ uit 1970 een week lang niet meer van mijn harde schijf kreeg.
Ik was dat ‘vroeger-gevoel’ nét kwijt toen ik las dat meer dan negenhonderd huurders in Wielwijk protest hebben aangetekend tegen een voorgenomen huurverhoging van verhuurder Woonbron. Volgens de lokale SP, die deze handtekeningenactie organiseerde, zitten in deze wijk steeds meer huurders in de knel. ‘Veel mensen hier hebben een klein inkomen en de huren stijgen maar door. Blijkbaar denken de heren van de Woningcorporatie dat het allemaal wel meevalt, maar wij vinden van niet!’
Mooie woorden, heldere woorden en vooral ook woorden die ik herken ‘van vroegûh’ toen links nog een pakkie Drum, of… kuch… Samson was en rechts een dikke patser met een bolknak in z’n harses. Woonbron, een wooncorporatie die in Dordt zo’n zeven-en-een-half-duizend woningen verhuurt, afficheert zich als een sociaal verhuurder, maar met een jaarlijkse huurverhoging van 4 procent in de afgelopen twee jaar, in een wijk waar zóveel mensen het water tot aan de lippen staat, krijg ik toch écht ineens dat beeld van die bolknak op mijn netvlies. De SP roept nu op tot actie en ik heb gewoon zin om mee te doen… alleen is het alleen al omdat het zo heerlijk ‘naar vroegûh’ ruikt. Willen we naar de dam? Dan gáánnewe naar de dam! Admiraalsplein mag ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s