Veiligheid heeft óók met gevoel en vertrouwen te maken


nosleepHoe veilig zijn we? Of moet ik zeggen, hoe veilig waant u zich? Dordt is gestegen in de AD Misdaadmeter: van plek 63, naar plek 42 om precies te zijn en da’s kennelijk niet best. Gestegen betekent in dit geval namelijk méér misdaad, dus minder veilig… nou ja, op papier dan. Nu wil ik niet lullig over die misdaadmeter doen hoor, want die komt elk jaar weer voort uit gedegen onderzoek en is samengesteld op basis van feiten… zoiets van, tig  inbraken, overvallen en knokpartijtjes, máál het aantal inwoners, min de wortel van de wietplantage in uw achtertuin gedeeld door de sterkte van uw dubbele beglazing, min het soortelijk gewicht van uw wijkagent of zoiets. Hoe dan ook, ik ben niet zo goed in rekenen, maar het zal allemaal ongetwijfeld kloppen. Dan blijft tóch de vraag… hoe veilig vóelt u zich nou helemaal? Het antwoord daarop lijkt me behoorlijk subjectief. Je zou denken dat een Dubbeldammer in de bloei van zijn leven met een abonnement op sportschool Henkie, zich per definitie een stuk veiliger voelt dan mijn kwetsbare oudtante Toos in die altijd wat ‘onstuimige’ Vogelbuurt. Maar je leeftijd, je postuur en de wijk waarin je woont zeggen natuurlijk niet alles: veiligheid is, als je tenminste niet in Kaboel, Tripoli of Kud, maar in Dordt, Zwijndrecht, Papendrecht of Molenwaard woont, toch vooral een kwestie van gevoel en vertrouwen. En dus voelt die boomlange Dubbeldammer zich misschien wel stukken minder veilig dan mijn oudtante Toos, omdat hij als eens eerder in zijn leven slachtoffer van een inbraak was, omdat hij ’s nachts ligt te piekeren over zijn peperdure BMW die voor de deur staat, omdat hij in iedere moslim een potentiële terrorist ziet, omdat DuPont zo dichtbij staat of omdat zijn 17-jarige dochter, die in de stad ging stappen, nog altijd niet thuis is.
Tante Toos, nu bijna negentig, slaapt altijd vredig en is voor niks en niemand bang. Toen ik gisteren over die Misdaadmeter begon zei ze: ,,Man, maak je toch niet zo druk. Je kijkt vast veel te vaak naar Opsporing Verzocht. André Rieu is echt veel leuker.’’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s