Dordt beste binnenstad? We zijn zeker niet kansloos


Beste BinnenstadDordt strijdt, samen met Rotterdam, Leeuwarden, Nijmegen en Utrecht om de titel ‘Beste Binnenstad van Nederland’ en natuurlijk hoop ik op winst. Waarom? Omdat zo’n titel uit publicitair oogpunt nooit kwaad kan: een binnenstad die veel bezoekers trekt doet het zakelijk namelijk meestal wel aardig en dat is prettig voor winkeliers, horeca-uitbaters en niet te vergeten de inwoners. Volgens mij zijn we, ondanks de pittige concurrentie, ook zeker niet kansloos. De deelnemende steden worden beoordeeld op een aantal criteria en die heb ik er maar eens bij gepakt. Zo wordt er onder meer gekeken naar de ontwikkeling van het aantal bezoekers en ik durf te stellen dat het hier op dat gebied wel snor zit. Dordt trekt de laatste jaren stapsgewijs meer en meer dagjesmensen… een ontwikkeling die vele jaren geleden al werd ingezet dankzij grote evenementen als Kerstmarkt, Dordt in Stoom en Boekenmarkt. Een ontwikkeling ook die in recentere jaren meermalen een ‘boost’ kreeg dankzij de landelijke Sinterklaasintocht, de succesvolle tentoonstelling Willem II, Kunstkoning in het Dordrechts Museum en natuurlijk het recente Koninklijke verjaardagsfeestje. Een van de andere criteria baart meer zorgen, namelijk ‘de ontwikkeling van het aantal vierkante meters winkeloppervlak en de omvang van de leegstand, gemeten over de afgelopen twee jaar.’ Goed, de uitslag wordt pas in november bekend gemaakt, maar ik denk niet dat Primark (in november klaar?) in dat rekensommetje nog van redding kan zijn. Als de jury louter en alleen naar de omvang van die leegstand kijkt (kantoren én winkels) dan zou een overwinning niet terecht zijn, want daarvoor ligt het midden van de Voorstraat er toch echt té bedroevend bij. Uiteindelijk komt het er op neer dat de hoofdprijs wordt toegekend aan die binnenstad waar de afgelopen twee jaar… en ik citeer… ‘de meeste dynamiek en vernieuwing heeft plaatsgevonden.’ Dit ondermeer op het gebied van aanbod in winkels, horeca, cultuur, mobiliteit, leefbaarheid, marketing en promotie. En, eerlijk is eerlijk, ondanks die vervelende leegstand mag je best stellen dat er in deze stad juist op die gebieden de laatste jaren meer dan behoorlijk aan de weg getimmerd is. Ik zeg, ophalen die beker.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s