Over ‘Bazip Zeehok’ en de pijn van de kermis


aut1‘De Avonturen van Bazip Zeehok,’ heet het boek dat Kees Buddingh’ eind jaren zestig schreef over een onhandige en wereldvreemde alleenstaande man van rond de dertig. Ik heb het, overigens pas jaren later, zo’n beetje verslonden en steeds als ik Bertus tegenkom denk ik dat het personage uit die tragikomische roman op hem gebaseerd moet zijn. Dat kán niet, want Bertus is nog geen vijftig en was bij het verschijnen van het boek in 1969, hooguit een puber. Voor mij blijft hij toch Bazip en dat beeld bevestigt hij door, geheel in lijn met Buddingh’s romanfiguur, schielijk en half struikelend van zijn fietst te stappen op het moment dat onze blikken elkaar, nabij de kermis, kruisen. Dat Bertus mensenschuw is kun je lezen in zijn ogen, maar die angst verliest het van de aandrang om zijn verbale nood bij mij te ledigen. Hij loopt op me af en zegt: ,,Vind je ook niet dat die kermis weg moet?’’ Ik antwoord met een tegenvraag: ,,Waarom dan?’’
Bertus kijkt verontwaardigd, wijst naar zijn fiets die drie meter verderop tegen een lantaarnpaal staat, kijkt me aan zonder me aan te kijken en staart dan weer indringend naar zijn fiets. Dan draait hij zich resoluut om, haast zich naar zijn tweewieler, haalt een loodzwaar kettingslot uit zijn schoudertas, bevestigt deze om fiets en paal en loopt weer naar me toe: ,,Je weet maar nooit… ’t is tóch een Gazelle al is ‘ie dan al een jaartje of dertig oud.’’ Ik knik begripvol en herhaal mijn tegenvraag. ,,Ik kan er niet tegen, al die herrie… al die mensen. Ik fiets hier elke dag en nu moet ik óf afstappen, óf omrijden. Da’s toch belachelijk? Kun jij daar nou niet iets over schrijven?
Ik beloof het hem en zeg: ,,Ah joh, nog een paar dagen dan is het allemaal weer voorbij.’’ Terwijl ik het zeg dringt pas goed tot me door dat Bertus letterlijk lijdt aan die stortvloed van licht, geluid, en kleur die een kermis nu eenmaal met zich mee brengt.
Zou Buddingh’ zich destijds bewust geweest zijn van het feit dat hij eigenlijk over een autist schreef?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s