‘Wat een klotekolom zeg… niet opgelet zeker?’


helmetVrienden waren we niet, Arie en ik… vage kennissen hooguit, maar dat dan wél over een periode van ruim tien jaar. Gisteren hoorde ik, via een zwager van een buurman dat hij dood is en nu pas constateer ik met terugwerkende kracht dat ik hem inderdaad al weken niet meer gezien had. ,,Hij was ook al ver in de tachtig en hij had ’t aan zijn hart,’’ voegde de aanzegger er nog troostverklarend aan toe. Het begon ooit met een discussie over aardappelen op de vrijdagmarkt. Ik kon geen keuze maken uit het ruime aanbod en hij gaf mij ongevraagd advies. ,,Die mot je neme joh, ze zijn kruimig en smaken goed.’’ Ik nam dat advies ter harte en vijf minuten later kwamen we elkaar weer tegen aan de grote tafel van de viskraam. ,,Zit ‘ie vast of zo?’’ vroeg ik hem iets te brutaal. ,,Wat bedoel je?’’ antwoordde hij onbegrijpend. ,,Nou, dat je dat ding nog op hebt…’’ Hij schoot in de lach en zei: ,,Ik ben met de helm op geboren dus hij kán ‘r helemaal niet af.’’’ Nu schoot ík in de lach en Arie legde me vervolgens serieus uit waarom hij zijn fel oranje brommerhelm, ook struinend over de markt, altijd op houdt. ,,Ik ben er eens een kwijtgeraakt en dat overkomt me geen tweede keer… da’k voor lul loop kan me geen reet schelen.’’ Dat praatje bij de vis werd vaste prik en Arie voorzag mij bijna wekelijks onomwonden van ongevraagde kritiek aangaande mijn dagelijkse pennenvruchtje in dit dagblad. ,,Zeker weer te zwaar getafeld gisteren?’’ was altijd de openingszin als hij het ergens totaal niet mee eens was. ,,Wat een klotekolom zeg. Volgens mij heb je niet op zitten te letten,’’ luidde dan meestal de vervolgzin als ouverture van zijn uitgebreide visie op zaken als het Energiehuis, de Drievriendenhof, bezuinigingen of een specifieke wethouder.’’ Die kritiek ga ik missen, want Arie is gevonden in zijn schuurtje, zo hoorde ik van de week…  naast zijn brommer, op de grond. Hartstilstand. Geboren en gestorven met de helm op. Hij zou het zelf hardop geschamperd hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s