Juist nú niet te drastisch ‘snijden’ in lokale omroep


imagesDe lokale omroep moet fors inleveren en gezien het feit dat ik me, vanaf deze plek, herhaaldelijk kritisch over RTV Dordrecht heb uitgelaten zou u van mij wellicht verwachten dat ik het daar volmondig mee eens ben. Niet dus.
RTV Dordrecht wordt door de gemeente jaarlijks voor 315.000 euro ‘geholpen.’ Dat lijkt veel geld, nee… IS het ook, maar u krijgt daar wél wat voor terug. Als ik de kwaliteit buiten beschouwing laat en me louter richt op kwantiteit, dan durf ik te stellen dat er bij RTV Dordrecht wekelijks wondertjes worden verricht. U krijgt vier keer per week een vers televisiejournaal, de gemeenteraad wordt ‘gecovered,’ er is een aardig cultuurprogramma (Eilandleven) en de participerende website iDordt draagt een wekelijks steentje bij in een warrige potpourri van YouTube-achtige filmpjes, waarmee gepoogd wordt een imago van ‘jong, gek en alternatief’ uit te stralen. Laten we zeggen dat het goed bedoeld is. Dan is er nog de radio die momenteel nog te weinig voorstelt: een computer draait plaatjes, dj-klonen staren naar hun navel en ’s nachts wordt u in een coma gebonkt. Twee programma’s springen er uit: Via Cultura op donderdagavond en het interviewprogramma Studio De Witt op zaterdagochtend. Beide programma’s worden gemaakt door vrijwilligers en da’s hoorbaar, maar daar is niks mis mee… amateurvoetbal kan immers ook charmant zijn. Er werken nauwelijks  beroepskrachten (ik dacht drie) dus dat totaalpakket wordt vooral door vrijwilligers en stagiaires bij elkaar geboetseerd. Louter kwantitatief bekeken kun je zeker niet beweren dat er bij RTV Dordrecht niet ‘gezweet’ wordt voor de subsidiecenten. Over kwaliteit kan en mag je altijd twisten, maar die wordt er zeker niet beter op als RTV Dordrecht de komende jaren al te drastisch moet inleveren. Ik ben niet tegen korten op zich, maar doe zoiets nou stapsgewijs over een langere periode en verbindt daar dan hernieuwde eisen aan: zo móet er snel geregionaliseerd worden, moet er een kwaliteitsslag worden gemaakt en zal de omroep ook harder aan de inkomstenkant moeten gaan ‘trekken.’ Dwing die dingen hard af, maar draai RTV Dordrecht, dat nu eindelijk eens ‘aardig op weg’ is, juist nú niet de nek om.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s