Over oud zeer, scoringsdrift en een lage gunfactor…


argue,,Ik stel voor dat we ook bij teleurstelling en functionele frustratie altijd proberen de juiste woorden te kiezen.’’ Het was het broodnuchtere en enige juiste slotadvies van de Dordte burgemeester Brok aan het einde van een onstuimige gemeenteraadsvergadering, afgelopen woensdagavond. De voltallige oppositie stapte daar demonstratief op uit een raadsvergadering die geheel en al in het teken stond van bezuinigingen en de daaraan verbonden keuzes. ,,Wij worden niet serieus genomen.’’
Wat volgde was een tsunami aan verwijten over en weer en de toon die daarbij, ter plekke en ook later in de media, werd aangeslagen was niet altijd even diplomatiek. De sfeer in de raad, die toch al een tijdje niet zo lekker is, lijkt nu voor het restant van deze periode (ze ‘moeten’ nog drie jaar) definitief verziekt. De Dordtse politiek, waar begrippen als scoringsdrift, onverwerkt oud-zeer en het elkaar vliegen afvangen al té lang de boventoon voeren heeft zichzelf en de kiezers een slechte dienst bewezen.
Voor een politicus is het verstandig om zo nu en dan even op de tong te bijten… je denkt soms, ‘hé, achterbakse eikel’ of ‘stomme trut,’ maar je zégt het niet, want je moet er op de een of andere manier tóch samen uitkomen en trouwens… die lastige opponent van vandaag kan over een jaar of wat zomaar ineens je coalitiegenoot zijn. Niet voor niets worden politieke debatten, of die zich nu in de Tweede Kamer of in de gemeentelijke raadszaal afspelen, niet rechtstreeks maar altijd via de voorzitter gevoerd; je zegt dus nooit: ,,Jij snapt er geen ene reet van, maar da’s ook logisch want je bent nu eenmaal een harige amoebe met een negatief IQ,’’ maar je zegt tegen de voorzitter: ,,Ik heb het idee dat mijn collega-raadslid niet helemaal begrijpt waar het in deze problematiek nou werkelijk om draait.’’
Maandag gaat de vergadering verder, in eerste instantie besloten. Jammer voor ons… de pers… maar wél verstandig. Na afloop van het besloten gedeelte verwacht ik van de dames en heren raadsleden wat meer warmte en niveau en een hogere onderlinge gunfactor. Blafmans houdt jullie in de gaten.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s