Toeristenbelasting om de gaatjes te dichten…


taxesBen ik nou voor of tegen toeristenbelasting? Eerlijk gezegd ben ik pas over die vraag gaan nadenken nadat dit begrip min of meer ‘boven’ de Dordtse raad bleef bungelen tijdens de recente beraadslagingen aangaande bezuinigingsnood.
We gaan het hier vooralsnog niet doen, zo heb ik begrepen en ik twijfel nog of ik dat nou een goeie of een slechte zaak vind. Tot voor kort wist ik eerlijk gezegd niet eens wat toeristenbelasting nou precies inhield. Toegegeven, ik word er wel eens mee geconfronteerd als ik me, ergens in Nederland (of een landje verderop) inschrijf bij een hotelletje en tja, als ik dán die factuur nog eens nader bestudeer, ben ik natuurlijk ernstig tegen. Ik ben nu eenmaal, net als u, allergisch voor belastingen die naar melkkoetjesmelk rieken. Anderzijds, als een eventuele invoering van toeristenbelasting aan ‘Dordtgangers’ tot resultaat heeft dat mijn maandelijkse lasten wat lager kunnen blijven, dan ben ik er natuurlijk (hypocriet als ik ben) weer hartstikke vóór.
Toeristenbelasting, zo concludeer ik na enige studie, is een belastingvorm die zijn oorsprong vindt in de jaren zeventig. Doel er van was om gemeenten die, vanwege hun toeristische aantrekkingskracht, dagelijks (of beter gezegd nachtelijks) veel mensen moeten huisvesten wat extra financiële ‘armlengte’ te verschaffen. Het heffen van toeristenbelasting zorgt er voor dat de overnachtende toeristen (deels) hun eigen voorzieningen betalen. Sinds de jaren tachtig is het aantal gemeenten waar toeristenbelasting geheven wordt enorm toegenomen: ruim driekwart van de Nederlandse gemeenten heft toeristenbelasting. Maar die wordt nauwelijks nog gebruikt om toeristenvoorzieningen te creëren of te onderhouden, maar vooral om gemeentelijke financiële nood te ledigen… ofwel om gaten in de begroting te vullen. Simpel gesteld: toeristenbelasting is een, ‘excusez le mot,’ verneukeratieve belastingvorm geworden. Maar goed, aangezien ik in een toeristische stad woon móet ik er wel vóór zijn, omdat ik er als Dordtenaar profijt van heb. Het zou dan wél zo eerlijk zijn om de naam te veranderen: kutsmoesbelasting dekt het best de lading.

Eén reactie

  1. Als er toeristenbelasting zou worden ingevoerd , waarom dan geen gratis openbaar vervoer voor de periode van verblijf invoeren.B.v wat kortingen voor b.v. het zwembad, theater.
    In Davos Zwitserland, is ’s zomers inbegrepen het gratis gebruik van de kabelbanen, het openbaar vervoer en nog korting voor o.a. het Hallenbad, ’s Winters hetzelfde doch niet de kabelbanen. Kijk dan betaal je, maar wordt er ook nog wat voor geboden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s