‘Het mooiste verjaarscadeau voor Dordt is een Tourstart’


TDFDordrecht als startplaats van de Tour de France. Wanneer? In 2020, ter gelegenheid van het 800-jarig bestaan van deze stad. Het idee werd mij afgelopen week voorgelegd door de in Dordrecht woonachtige wielerjournalist en schrijver van prachtige wielerboeken Guido Bindels. Ik, de beroepscynicus, ben zijn eerste ‘bekeerling.’
Terrasje, biertje, hardop dromen: ,,Meen ja dat nou Guido?’’
,,Tuurlijk… je moet groot durven denken? Stel je eens voor wat een feest dat zou zijn? Wat zeg je… te hoog gegrepen? Welnee man. Wat heeft Den Bosch, de startplaats van 1996, wat Dordt niet heeft?’’
,,Is het niet eigenlijk al te laat?’’
,,Nee joh, maar er moet nu wel meteen met de lobby worden begonnen, want vijf jaar zijn zó voorbij, maar volgens mij staat de startplaats van 2020 zeker nog niet vast.’’
,,Weet je,’’ zegt Guido, terwijl hij nog een slokje neemt, ,,Dromen worden op terrassen als deze geboren. Ruim tien jaar geleden zat journalist Jeroen Wielaert met een vriend in café De Vooghel in Utrecht. Groningen had net de Giro binnen gehaald en dus, zo stelde hij, moet Utrecht toch op z’n minst de Tourstart kunnen halen. Op twee bierviltjes schrijft hij wat nodig en mogelijk is en een half jaar later begint de lobby. Dat duurde lang, inderdaad, maar dat kwam omdat Rotterdam er in 2010 nog doorheen fietste. Over vijf jaar bestaat Dordt 800 jaar en er moeten nú mensen in actie komen die de kar gaan trekken. Laat jouw column alsjeblieft de vonk zijn die de juiste figuren bij de gemeente doet opstaan. Wat het kost? Tien miljoen. In Utrecht betaalt de gemeente de helft en de rest is door sponsors opgehoest. Het laat zich aanzien dat het hele project daar winstgevend zal uitpakken… in Rotterdam hielden ze er zelfs geld aan over. Niet onlogisch, want de Tour is nu eenmaal het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld. Het koningsfeest zette Dordrecht in Nederland op de kaart, maar een Tourstart, in bijna 200 landen rechtstreeks op televisie, met een publicitaire aanloop van jaren, zou de stad internationaal in de schijnwerpers zetten. Geloof me, betere Dordtpromotie bestaat niet.’’
Ik zoek een bierviltje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s