Zó jammer dat je de sequoia niet op kunt…


sequoia3Je zult toch in Stadspolders wonen? Nee, dat bedoel ik niet negatief, want als het zonnetje er een beetje schijnt en de wijk in volle bloei staat… en als je dan óók nog eens op loopafstand van de Wantijdijk woont, dan kun je er leven als God in Frankrijk. Ook qua woningbouw en winkelaanbod is Stadspolders, in mijn ogen, een geslaagde wijk en als ik in de vroege avonduren met Blafmans langs het Wantij wandel krijg ik er niet zelden een heus vakantiegevoel. Persoonlijk ben ik verknocht aan de binnenstad, maar ik begrijp jonge ouders die in het groene en veilige Stadspolders hun kinderen willen groot brengen heel goed. Maar ik kom even terug op mijn beginvraag, want je zult toch in Stadspolders wonen en er elke ochtend, vanwege je werk of andere verplichtingen, met de auto uit moeten en er ’s avonds vervolgens weer in moeten? Dat wás al een hele opgave, maar momenteel valt het helemáál niet mee. Goed, de reden daarvan is een positieve, want die malle horrorrotonde aan de Groenezoom wordt nu eindelijk wat overzichtelijker en hopelijk gaat de verkeersstroom er, na de grote vakantie, dankzij die ingreep óók een beetje op vooruit.
Wat ik persoonlijk het meest fascinerend vind aan Stadspolders is de sequoia, de woontoren die vanuit elk punt in de wijk (en van ver daarbuiten) altijd wel zichtbaar is en die er vanwege die specifieke vorm, vanuit elke kijkrichting anders uitziet. Dat inmiddels 15 jaar oude gebouw, ontworpen door de IJslands-Nederlandse architect Jón Kristinsson, is nu al een monument in wording en met z’n 71 meter maar liefst zes hele meters hoger dan de ‘good old’ Grote Kerk. Toch vind ik ook nog iets anders van die sequoia… namelijk dat het ‘gewone’ dak een gemiste kans is: het gebouw, met zicht op Dordt, Rotterdam, Braboland en Biesbosch, zou zich namelijk tot een heuse toeristentrekpleister kunnen ontpoppen als het een panoramadak zou hebben… écht, ik vind het zó jammer dat je er niet op kunt.
Architect Kristinsson wordt volgend jaar 80, maar is nog altijd actief. Zou hij geen schetsje voor een panoramadak willen maken?

Afbeelding: De sequoia… vanaf elke kant ‘anders.’

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s