Langzaam rijden in ‘de schil’? Wie gaat dat handhaven?


copHet is een lange, brede en overzichtelijke weg in een gortdroog gebied dat nog het meest aan een woestijn doet denken. Vanaf driehonderd meter afstand is goed te overzien dat de te kruisen weg in dit desolate en snikhete gebied geheel en al leeg is. En dus negeer ik het stopbord op de kruising, die ik vervolgens zonder snelheid te minderen oversteek. Waarom afremmen, waarom stoppen? Voor wie dan? Leeg is leeg toch?
Vijf seconden later zit ik midden in een Amerikaanse televisieserie…. ‘wiewiewiew, ’klinkt een sirene en in mijn achteruitkijkspiegel zie ik het blauwe licht van een zwart-witte politiewagen. Hier in Tupelo, Mississippi (de geboorteplaats van Elvis) laat de politie niet met zich sollen: verkeersregels ‘in the US of A,’ zo wordt mij drie minuten later hard ingepeperd, zijn er om nageleefd te worden en niet om te interpreteren. Ik stap uit (óók zo’n Hollands gebruik) maar word via een megafoon meteen weer gesommeerd om te gaan zitten. Pas nadat ik die order heb opgevolgd stapt een zwaarlijvige sheriff op onze ‘rental’ af en kijkt argwanend naar binnen, terwijl hij zijn hand op het wapen aan z’n  broekrem houdt. ,,Open your window sir,’’ buldert hij en vraagt op ijzige toon naar mijn papieren. Dan legt hij me op niet mis te verstane wijze uit dat met Amerikaanse stopborden ook daadwerkelijk ‘stoppen’ wordt bedoeld. Dat ik uiteindelijk geen boete krijg heeft vooral te maken met het feit dat hij het, gezien zijn achternaam Devries, wel interessant vindt dat hij met heuse ‘Dutchies’ te maken heeft. Hij vraagt me of ik zijn achterneef ‘Pete Devries’ from Anschiede’ ken en natuurlijk ken ik Piet de Vries uit Enschede wel. Nadat ik de sheriff beloofd heb dat ik ‘cousin Pete’ de hartelijke groeten zou doen van ‘Big Dave from Mississippi’, mogen we gaan.
Het is een wat lange aanloop om het in deze column te hebben over het plan van de gemeente Dordrecht om de 19de-eeuwse schil te gaan inrichten als 30km zone. Da’s een mooi plan, maar wie gaat het handhaven? ‘Big’ Dave Devries uit Tupelo, met assistentie van Elvis?

Eén reactie

  1. Het aantal verkeersdoden is in zo’n 40 jaar van meer dan 3300 naar 570 gedaald, ongeveer en factor 6. Het risico, in doden per afgelegde km is vanwege de toegenomen mobiliteit nog spectaculairder gedaald. Snelheidshandhaving heeft een bijdrage geleverd, belangrijk maar verbeteringen van weginrichting, wetgeving, gedrag en voertuigveiligheid waren zeker zo belangrijk. Vaak gaat het zo dat eerst de wet, hier limiet, wordt aangepast en dan door druk van bewoners bijvoorbeeld, andere maatregelen volgen. Natuurlijk zal niet ineens iedereen netjes 30 gaan rijden op asfaltwegen als de Singel of de st. Jorisweg maar na een tijdje (geklaag)…. Overigens is obv snelheidsovertredingen en het belang van snelheid voor de kans op en vooral de gevolgen van te hard rijden nog 30(!)% verkeersslachtofferbesparing berekend. Dat gaat om een paar honderd doden en een duizenden ernstig gewonden, en ja, ook om miljarden per jaar. Ik ben het overigens met je eens dat weinig handhaving te verwachten is maar dat maakt de maatregel, die volledig past binnen de handboeken hiervoor, niet zinloos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s