Zoek mee naar het Dordtse woord van 2015


SchapetrotsHet verzamelde lokale journaille houdt zich er alweer vier jaar achtereen mee bezig en ook dit jaar wordt er, ergens in november in Dordts aller-bruinste kroeg, door een aantal naar verschraald bier en sigaren ruikende journalisten en ‘gemeentewatchers’ bepaald welk woord de titel Dordts woord van het jaar 2015 mag gaan dragen. Initiatiefnemer van dit lokale woordfestival was het voormalige gemeenteraadslid Jacqueline van Dongen. Zij is inmiddels wethouder te Den Helder en sinds haar vertrek mag ondergetekende de voorzittershamer van de ‘woordclub’ hanteren.
Kunt u zich de winnaar van vorig jaar nog herinneren? Dat was ‘schapetrots,’ een prachtige fusie van schapekoppen en apetrots, naar aanleiding van het feit dat FC Dordrecht in het seizoen 2013-2014 promotie naar de Eredivisie wist af te dwingen. Dat de club inmiddels alweer is afgedaald naar de bierliga doet aan de kracht van deze ijzersterke term geen afbreuk. Vorige week bijvoorbeeld werd schapetrots door wethouder Piet Sleeking gehanteerd bij de opening van het Nationaal Onderwijsmuseum en het Albert Schweitzer-ziekenhuis gebruikte het in zelfs een stoere reclamecampagne.
En wat wordt HET woord van 2015? We zijn nu zo’n beetje halverwege het jaar en het is inmiddels goed gebruik geworden om dan alvast een tipje van de sluier op te lichten. De oogst is tot dusver heel behoorlijk: zo hebben we bijvoorbeeld al het grafbankje in portefeuille. Dit naar aanleiding van het feit dat het gemeenteraadslid Cees Roovers in januari het idee opperde om inwoners van deze stad de mogelijkheid te bieden herinneringsbankjes, ter nagedachtenis van overleden dierbaren, op te richten. Verder is er nog de Barbapapavraag van wethouder Rik van der Linden (een politieke vraag die dermate kneedbaar is dat iedereen er wat van kan vinden) en de playertaks, waarmee het raadslid Christiaan Mercuur, jonge vaders die hun verantwoordelijkheid ontlopen in de portemonnee wil raken.
De jury is op zoek naar een waardige opvolger voor schapetrots (2014), swaffeltherapeut (2013), parapludag (2012) en weesfiets (2011) en hoopt op úw medewerking. Let wel, het moet om een Dordtse (nieuws-)aangelegenheid gaan, het woord moet écht dit jaar ‘geboren’ zijn en het liefst ook nog lekker ‘bekken.’ Mijn mailadres staat hieronder.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s