Geen stripmuseum… jammer, maar wel verstandig


stripmuseumEr komt geen stripmuseum naar Dordt want we hebben er in deze stad de centjes niet meer voor om met dit, op zich geinige idee, een financieel risico aan te gaan. De gemeente en de zogeheten Stichting Strips zijn er, zo lees ik, niet uitgekomen: de stichting meldt dat er teveel verbouwd moet worden aan de beoogde locatie Berckepoort en de gemeente ziet, zij het wat laat, maar in ieder geval op tijd in dat een dergelijk museum nooit en te nimmer een zichzelf ‘bedruipende’ onderneming kan worden.
Da’s jammer voor Dordt (een stad met een heus stripverleden), al vind ik het verstandig dat het plan is afgeblazen; niet alleen vanwege de centen, maar óók omdat er nog iets anders speelt. HET Nederlands stripmuseum bestáát namelijk al… sinds 2004 in Groningen en ondanks de grote populariteit, nou ja, bij de échte liefhebbers dan, al vanaf de oprichting draaiend met aanzienlijke verliezen. Die werden, tot voor enige tijd geleden, door een beheersmaatschappij (en een beetje door de gemeente) aangevuld. Niet voor niets verhuist dit museum over enkele jaren naar een meer bescheiden en goedkopere locatie in de Groningse binnenstad om de exploitatie te kunnen blijven ‘trekken.’ Het noodlijdende bestaan van het Nederlands Stripmuseum rechtvaardigt de vraag waarom een ‘concurrerend’ museum in Dordrecht dan wél ‘selfsupporting’ zou zijn? Verder is het volgens mij legitiem om de vraag op te werpen of er in dit land wel behoefte is aan twee stripmusea… waarom ‘naast’ het Nederlandse Stripmuseum straks ook nog een Nationaal Stripmuseum? Is daar behoefte aan? Deugt er iets niet aan dat andere museum? Is Groningen te ver weg voor stripofielen? De Stichting Strips ging, naar verluidt, bij de onderhandelingen met de gemeente Dordrecht uit van 80.000 bezoekers per jaar, een aantal dat zelfs door het gerenommeerde Dordrechts Museum (met uitzondering van een paar supertentoonstellingen) maar moeizaam wordt gehaald. Het ‘Groningse’ Stripmuseum trekt overigens gemiddeld nog niet eens de helft daarvan. Dat neemt niet weg dat ik, stripliefhebber, de Stichting Strips veel succes wens in Rotterdam.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s