Best wel lekker eigenlijk… prijsjes pakken


winnerMooi… Leeuwarden, Nijmegen en Utrecht hebben we op de knieën, nu alleen Rotterdam nog. Nee, deze column gaat niet over voetbal, maar over een heel andere wedstrijd, namelijk over de strijd om de titel ‘Beste Binnenstad van Nederland.’
Is die titel belangrijk? Tja, da’s moeilijk te beoordelen. Wanneer is een titel belangrijk? Toen Gerrie Knetemann en Joop Zoetemelk in een ver verleden wereldkampioen wielrennen werden vond ik dat destijds héél belangrijk en nu weet ik niet eens wie de regerend kampioen in deze tak van sport is. Even opzoeken… oh ja, Kwiatkowski uit Polen. Leuk.
Ik heb in het verleden nog wel eens vraagtekens gezet bij het nut van sommige wedstrijdjes waar deze stad, gevraagd of ongevraagd, aan deelneemt of deelnam. Waren we niet ooit de groenste stad van Nederland en staat er ook niet ergens een vaantje met ‘Beste Evenementenstad’ in de gemeentelijke prijzenkast? Ook herinner ik mij dat onze stadspromotors eens een city-marketing-prijs in de wacht sleepten en nog niet zo lang geleden werd de Dordtse winkel Windsister Warehouse uitgeroepen tot leukste winkel van Nederland. Ik zal vast wel een paar titeltjes vergeten zijn, al staat me nog goed bij dat de Vriesestraat in de race om de titel ‘Leukste winkelstraat van Nederland’ nét naast de prijzen greep en dat het Energiehuis in 2014 de architectuurprijs ‘Beste Gebouw van het jaar’ won en kort daarvoor ook nog eens ‘De Gulden Feniks’ voor de beste ombouw van bedrijfsgebouw tot cultuurhal. Verder veroverde Dordt met de fraaie waterwoonbuurt Plan Tij in 2011 de ‘Water, Wonen & Ruimte Award,’ had deze gemeente ooit de beste website en het mooiste museum van Nederland en waren ‘we’ in 2011 ook nog eens de aller-duurzaamste.
Nu ik het allemaal zo, bijna uit het blote hoofd, opsom (ik hoefde nauwelijks ‘bij-te-Googelen’) moet ik toegeven dat het, nuttig of nutteloos, eigenlijk best wel een lekker en stimulerend gevoel geeft… prijsjes winnen. Ik zeg daarom ‘no mercy for Rotjeknor’ en ik hoop dat burgemeester Brok, bij het in ontvangst nemen van de titel ‘Beste Binnenstad van Nederland’ er even een ‘Lowietje’ uitgooit. ‘Wir sind die Besten!’

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s