Dordts Départ: zomaar even een update


Nog nieuws van het Tourfront?GD6
De vraag wordt me zo’n beetje om de andere dag gesteld, naar aanleiding van eerdere columns waarin ik het idee opperde om in het jaar 2020, het jaar dat deze stad 800 jaar bestaat, de Grand Départ (de jaarlijkse start van de Tour de France) naar Dordrecht te halen. Het idee ontsproot enkele maanden geleden niet uit mijn eigen brein, maar werd mij ingegeven door schrijver en wielerjournalist Guido Bindels, onder het motto ‘Zou het niet prachtig zijn als…?’
En inderdaad… het zóu toch ook prachtig zijn als die kleurrijke karavaan hier op een mooie dag zou neerstrijken en het vizier van de planeet voor eventjes gericht zou staan op Hollands mooiste en oudste stad? Een mens die van wielrennen én van Dordrecht houdt, mag toch dromen nietwaar en wat is er nou mis met twee ouwe journalisten die op een terrasje wat voor zich uit zitten te fantaseren? En dat kostenplaatje van een slordige 15 miljoen? Ach, da’s vast wel bij elkaar te schrapen, zeggen de pennenbroeders, van wie er één in een nog krakkemikkiger autootje rijdt dan de andere, tegen elkaar. ,,Doe toch niet zo belachelijk? Waar haal je zoveel geld vandaan en waarom zou de Tourorganisatie belangstelling hebben voor een Grand Départ in een Zuid-Hollandse provinciestad? Denk je soms dat we ons kunnen meten met Brussel, Antwerpen, München en London?’’ Dát brullen de op-voorhand-nee-zeggers die er, zeker op dit eiland, altijd als eerste bij zijn.
Maar dromen kunnen ook wel eens werkelijkheid worden, want mijn columns over dit onderwerp reikten verder dan stad en streek. Bindels en ik zijn inmiddels benaderd door de mensen die destijds achter de Rotterdamse Tourstart van 2010 zaten en zij vinden het idee juist heel aantrekkelijk en vermoeden dat Tourbaas Prudhomme wel eens zeer gecharmeerd kan zijn van deze fotogenieke stad en die prachtige regio daaromheen. De gesprekken die we momenteel voeren over de haalbaarheid van een Dordts Départ beginnen dan ook vorm te krijgen. Volgende maand schuiven burgemeester Brok en sportwethouder Reynvaan aan om, geheel vrijblijvend, mee te luisteren. Ik kom erop terug dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s