Een ‘Dordtse downfall’ met dank aan de NS


the-sinking-town-1422826970_bAls Dordrecht geen intercity-verbinding meer heeft met Breda en als er minder Intercity’s van en naar Rotterdam rijden gaat dat deze stad en de regio vele miljoenen, uiteindelijk zelfs miljarden kosten. Ik ben van nature geen doemdenker, maar heb in dit geval wel degelijk een doemscenario voor ogen: forenzen die nu nog in Dordt of de regio eromheen wonen en dagelijks richting noord of zuid reizen zouden wel eens kunnen overwegen om zich op den duur elders (dichter in de buurt van hun werkgever) te gaan vestigen. Wie hier nog niet woont, maar dat misschien wél van plan was zou, op basis van een matige treinverbinding met Rotterdam, Brabant en België, wel eens tot het besluit kunnen komen om toch maar weg te blijven… een klap voor de woningmarkt dus. Voor jongeren die gaan studeren wordt de stap om te vertrekken een stuk kleiner en die jongeren komen meestal ook niet meer terug… logisch, want de kans op werk in een toekomstig Dordt wordt, als gevolg van dat eventuele Intercity-gebrek, nihil, omdat een stad met krakkemikkige verbindingen naar ‘het achterland’ geen aantrekkelijke vestigingsplaats voor ondernemers is. Er gáán dus uiteindelijk werkgevers verkassen en er kómen er dan nauwelijks nog bij… lege industrieterreinen dus en een volle wachtkamer van de sociale dienst, want de werkgelegenheid in deze stad krijgt een dreun in plaats van de ‘boost’ die het momenteel juist zo nodig heeft. Creatieve  jongeren die, op het gebied van muziek of theater, iets in hun mars hebben verlaten, op zoek naar een publiek, gelijkgestemden of ‘opleiders’ massaal de stad die dan niet alleen economisch, maar ook nog eens cultureel verarmt en letterlijk en figuurlijk vergrijst. Toeristen moeten té veel moeite doen om Dordrecht te bereiken en kiezen dus voor andere bestemmingen… horeca en middenstand ‘verschralen.’ Opleidingsinstituten op HBO- of universitair-niveau zullen het niet in hun hoofd halen om nog voor Dordrecht te kiezen en de rechtbank vertrekt dan zéker, zoals de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel dat al eerder deden.
Een stad zonder Intercity kán op een stad lijken, maar IS dat niet… een stad zonder Intercity wordt weer dorp.

Afbeelding: The Sinking Town van Brian McGlenn, http://pictify.saatchigallery.com/841007/the-sinking-town

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s