Een maandagstad die ‘laat me met rust’ uitstraalt…


mc_pigeonToen ik, nu alweer bijna tweeduizend afleveringen geleden, het verzoek kreeg om dit bescheiden stukje in uw dagblad te vullen, werd de aanduiding column eigenlijk nauwelijks gebruikt. Goed, dat woordje staat er nu weliswaar boven, maar de opdracht was: ,,Wil jij op dagelijkse basis de temperatuur van de stad een beetje bij houden?’’ De taakstelling werd destijds omschreven als ‘stadschroniqueur,’ ofwel ‘stadskronieker,’ een variant die overigens beduidend vaker werd gebruikt, maar dat had alles te maken met het feit dat dit dagblad vandaag de dag in Belgische handen is en Vlamingen houden nu eenmaal niet zo van al te Frans klinkende woorden. We mogen dan sterk op elkaar lijkende buurvolkjes zijn, maar we hanteren nog altijd een totaal verschillende vocabulaire, ehh sorry… woordenschat. In de praktijk ben ik, in de loop der jaren, ‘een beetje van alles wat’ geworden: ik volg de vaak interessante, maar soms ook kleingeestige politiek in stad én streek van gepaste afstand, doe verslag van leuke of droevige ontmoetingen op straat en controleer met enige regelmaat de hartslag van de samenleving waarin ik me beweeg. Maar vandaag hééft Dordt nauwelijks een waarneembare hartslag, zo constateer ik terwijl ik Blafmans uitlaat, want deze stad, die me meestal zo gemoedelijk toelacht, straalt op deze druilerige maandag vooral  ‘laat me met rust’ uit. In de poort tegenover mijn huis heeft iemand een paar bruine papieren zakken met etensresten uit zijn auto gemieterd en die rotzooi ligt nu naast een inmiddels driekwart platgereden dooie vogel…. bah, McDuif. Blafmans snuffelt en ik trek hem weg richting het oude gebouw van School Vest. Dat moet nu héél snel worden aangepakt anders hoeft het niet meer aangezien er elke dag minstens vijf rotte plekken bij komen. Of is dat strategie? Nieuwbouw lijkt, in dit geval, immers goedkoper dan verbouw…
En hoe zit het nou met die stadvilla’s daarnaast? De grond is al een tijdje bouwklaar, maar er gebeurt al maanden niks. Het miezert en ik ga snel naar binnen. Vandaag geen column maar een diagnose: mijn stad en ik zijn grieperig en hebben ernstig behoefte aan zon.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s