Ameland aan de Merwede… met dank aan Wilma


GroetenDordt2Al heel wat jaartjes reis ik met enige regelmaat af richting Antwerpen. Dat doe ik bewust via het spoor, want de pintjes smaken in de Sinjorenstad nu eenmaal extra lekker en al heb ik dan verder niet zo heel veel principes (op zich ook een principe) zelfs met slechts één biertje achter de kiezen kruip ik nu eenmaal niet achter het stuur van mijn auto. Die treinverbinding tussen Dordt en Antwerpen vind ik dan ook ‘the best invention since sliced bread,’ want er is niks heerlijkers dan, na een lekker dagje ‘antiek-struinen, ’ mosselen eten op de plage van ‘Sint Anneke’ en een amberkleurig biertje bij Den Engel of De Ware Jacob, richting dat prachtig gerestaureerde Antwerpen-Centraal aan het Koningin Astridplein te kuieren om vervolgens zorgeloos weg te doezelen in de laatste trein naar Dordrecht.
En ja, ik weet heus wel dat ik nu niet het allersterkste argument aandraag in de discussie over de intercitystatus van mijn woonplaats want, zoals ik in eerdere columns over dit onderwerp al aangaf is de dreigende degradatie van Dordt tot boemelstad véél rampzaliger dan louter het gemis van die o zo makkelijke en lekker ‘luie’ verbinding met die prachtstad aan de Schelde. Om ze nog maar even in vogelvlucht te noemen: Dordt wordt, door het ontbreken van intercityverbindingen zowel economisch als toeristisch (da’s trouwens óók economisch) minder aantrekkelijk, bedrijven, HBO-opleidingen en universiteiten hebben geen goesting meer in Dordt dus de jeugd loopt weg met als gevolg dat de stad vergrijst, het horeca- en winkelaanbod verschraalt en deze stad ‘in de lift’ verwordt uiteindelijk weer tot het boereneiland dat het ooit was… Ameland aan de Merwede, zeg maar… óók leuk, maar voor het ware eilandgevoel zit ik toch liever in een duinpannetje aan zee.
Hoe heet ze ook weer, die staatsecretaris waar we met z’n allen die petitie naartoe stuurden? O ja, Wilma Mansveld, PvdA’er en verantwoordelijk voor infrastructuur. Wacht, daar staat nog iets achter… infrastructuur én MILIEU? Beetje wrang dat we, nou juist door een PvdA-milieu-bewindvoerder, gewoon keihard weer de auto ingejaagd worden? Gevoelsmatig ‘spoort’ dat niet helemaal.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s