Heten die bruggen nou écht zoals ze heten?


bruggenNee, ik heb het niet zelf bedacht en dus geef ik alle credits voor dit aangename borreltafel-onderwerpje met het grootste genoegen aan Chris Moorman, gemeenteraadslid en creatieve duizendpoot te Zwijndrecht. ‘Chrisje Wierook’ (onder die naam had hij ooit een eigen wierooklijn) schrijft een onregelmatige column op de website Zwijndrecht.net, die ik altijd met plezier lees en in een van zijn meest recente pennenvruchtjes werpt hij de vraag op of de auto- en spoorbrug tussen Dordrecht en Zwijndrecht, al dan niet terecht de naam ‘Zwijndrechtse brug’ draagt. Wat ik namelijk niet wist (vast dom van me) is dat veel Zwijndrechtenaren deze brug al sinds jaar en dag als ‘de Dordtse brug’ betitelen. Een leuke stelling dus van Chris, want eerlijk gezegd had ik mezelf deze vraag, die je ook kunt opwerpen met betrekking tot de Papendrechtse brug, eigenlijk nooit eerder gesteld. Voor mij persoonlijk is het verder ook helemaal geen probleem… de Zwijndrechtse brug ‘brengt’ me naar Zwijndrecht en de Papendrechtse brug naar Papendrecht, dus waarom zou je gaan zitten tornen aan iets wat zo klaar is als een klontje? Maar hoe heten die bruggen nou eigenlijk officieel? Wikipedia schept niet echt duidelijkheid, want op de digitale encyclopedie heeft de brug over de Beneden-Merwede niet eens een eigen pagina. Gek eigenlijk want op wegenwiki.nl, een ‘kloon’ van Wikipedia, maar dán over verkeer, wordt de brug gewoon bij de officiële naam genoemd, namelijk Merwedebrug. Best verwarrend eigenlijk, want zo heet de brug bij Gorcum over de Boven-Merwede ook. Er bestaan dus twee bruggen met exact dezelfde benaming. De Zwijndrechtse brug heeft op Wikipedia wél een eigen pagina en daarop staat dat deze simpelweg ‘Stadsbrug’ heet en dat het spoorgedeelte in de volksmond ook wel ‘Het Hemelbed’ wordt genoemd. Overigens spreekt Rijkswaterstaat in haar publiciteitsuitingen (‘Van A naar Beter’) steevast van ‘Brug Oude Maas.’
Mijn conclusie: wat ik in aanloop van deze column eerst nog glashelder vond, blijkt dat niet te zijn. Tijd misschien om beide bruggen van een mooie nieuwe naam te voorzien die aan alle oeverkanten consequent gehanteerd gaat worden? Uw ideeën zijn van harte welkom in mijn mailbox.

k.thies@ad.nl

Advertentie

Eén reactie

 1. Geachte heer Thies,

  HET GAT IN DE VISBRUG 03/03/2016.

  Het moet uit mijn gemoed.
  Word ik blij van een plan om van de Visbrug een plein te maken, hebben ze ’t over : ’n gat in de historische Visbrug ! Dan denk ik toch aan die brug waar de paardentram overheenging.
  Hebben ze ’t over ’t verlies van terrastafeltjes en geluidoverlast.
  Hier word ik niet goed van. Dit zijn mensen van: “zeg maar nee, dan krijg je er twee !”
  Het gaat hier om de grandeur van Dordt!
  De aanzuigende werking van een unieke attractie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s