De Willy Sluiterbrug en de Carel Visserbrug


carel en WillyHet is dat het Zwijndrechtse raadslid Chris Moorman er op een lokale website een column over schreef, anders zou ik me er vermoedelijk nooit van mijn levensdagen in verdiept hebben. In Zwijndrecht noemen ze de Zwijndrechtse brug ‘de Dordtse brug’ en Rijkswaterstaat spreekt in al haar publiciteitsuitingen van Stadsbrug of ‘Brug over de Oude Maas bij Zwijndrecht.’ In het verlengde daarvan vroeg ik me vervolgens af hoe dat dan met die Papendrechtse brug zit: noemen erwtenpellers ‘hun’ brug over de Beneden-Merwede dan ook ‘Dordtse brug?’ Nee, dat is niet het geval… Papendrechters noemen hem gewoon bij de officiële naam, namelijk Merwedebrug. Ik vind het maar niks dat gebrek aan fantasie, want Stadsbrug is wel erg algemeen en een Merwedebrug ligt er ook al bij Gorcum, dus wierp ik in mijn column van vorige week de vraag op of het misschien niet de hoogste tijd is om nieuwe namen voor die oeververbindingen te bedenken. Het leukst vond ik de reactie van Zwijndrechtenaar Wim van Pelt. Hij vindt dat de Zwijndrechtse (in zijn ogen dus ‘de Dordtse) brug een naam moet hebben die met beide gemeentes te maken heeft en stelt daarom de naam Willy Sluiterbrug voor. Deze, in 1949 overleden schilder bracht in Zwijndrecht zijn jeugd door (woonde aan het Veerplein), was lid van Pictura en schilderde herhaaldelijk de rivier vanaf beide oevers. Meer dan 20 van zijn werken zijn opgenomen in de collectie van het Dordrechts Museum, waarvan Gezicht op Dordrecht bij IJsgang (1879) misschien wel de bekendste is. In het verlengde daarvan, of beter gezegd onder het motto ‘twee bruggen, twee kunstenaars,’ vind ik het zelf wel aardig om de Merwedebrug dan te vernoemen naar beeldhouwer en grafisch kunstenaar Carel Visser, die begin dit jaar overleed. Visser, geboren in 1928 te Papendrecht, is een van Nederlands beroemdste na-oorlogse beeldhouwers en er is werk van hem opgenomen in de collecties van onder andere Kröller-Möller, Boymans van Beuningen en het Londense Tate Modern. Het Dordrechts Museum bezit zo’n 25 tekeningen en grafieken van Visser.
Klinkt en ‘bekt’ best wel lekker toch… de Willy Sluiterbrug en de Carel Visserbrug?

Afbeelding: links ‘Zwijndrechtenaar’ Willy Sluiter (1873-1949) en rechts ‘Papendrechter’ Carel Visser (1928-2015).

Advertenties

One comment

  1. Duidelijk een Dordtenaar die dit heeft geschreven want hij spreekt over Zwijndrechtenaar in plaats van Zwijndrechter zoals Papendrechter en Utrechter en Sliedrechter.
    Je zegt Dordtenaar omdat je ook Dordt kan zeggen. Je zegt niet Zwijn tegen Zwijndrecht.
    Ik hoop dat die Schaoenkoppen eindelijk hun Nederlands eens gaan bijschaven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s