Een stille of een bedrijvige Voorstraathaven?


barone‘Wat blijft komt nooit terug.’ Die dichtregel van Jan Eijkelboom, gegraveerd op het Damiatebolwerk, houdt me al bezig vanaf het moment dat ik hem voor het eerst onder ogen kreeg. Wat zou de dichter dáár nou toch mee bedoeld hebben? Ik kon maar geen vat krijgen op die prachtzin die, in vijf woorden, een bijna gekmakende tegenstrijdigheid in zich herbergt. Iets ‘wat blijft’ hóeft toch ook niet terug te keren? Waar heeft die man het in hemelsnaam over?
Tja, als je deze dichtregel letterlijk opvat staat er gewoon klinkklare onzin, al is daar op zich natuurlijk niks mis mee, want nergens staat geschreven dat een gedicht per definitie ‘zinnig’ moet zijn. Leve de Blauwbilgorgel, zullen we maar zeggen, om er maar eens een andere niet ‘dood’ te denken Dordtse dode dichter bij te halen.
Ben ik dan op zoek naar een betekenis die Eijkelboom zijn gedicht niet eens heeft meegegeven? Ik denk het niet, want als je het héle gedicht leest (en dat heb ik vele malen gedaan) kom ik tot de conclusie dat Eijkelboom bedoelt dat herinneringen altijd krachtiger zijn dan de gedroomde werkelijkheid, ofwel… zoals je iets in je hoofd hebt zitten kan en zal het tóch nooit meer helemaal worden en je kunt je daarbij ook afvragen of je dat ook wel moet willen.
‘Wat blijft komt nooit terug’ spookte door mijn hoofd toen ik las dat de Vereniging Oud Dordrecht ernstig bezwaar maakt tegen de rondvaartbotensteiger aan de Pottenkade en tegen het plan voor een drijvend terras in de Voorstraatshaven. Die zouden ‘een aanslag’ zijn op ‘het iconische stadsbeeld bij de Grote Kerk’ en een ‘verrommeling van het uitzicht vanaf de Leuvebrug.’ Maar laten we nou eerlijk zijn, die ‘verstilde’ en niet-rommelige Voorstraatshaven bestaat hooguit in de jeugdherinneringen van de bezwaarmakers: diezelfde haven van vóór hun tijd was toch écht een bedrijvig en immer druk bevaren watertje. De vraag is dus: wat is uiteindelijk ‘iconischer’… een doodstille of juist een bedrijvige Voorstraatshaven?
Simpel gezegd, wat moet blijven of al dan niet ‘mag’ terugkeren is uiteindelijk niets anders dan gewoon een keuze.

Afbeelding: de steiger in de Voorstraatshaven is een doorn in het oog van de Vereniging Oud Dordrecht (Twitterfoto @irene_koene).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s