Op zoek naar het lelijkste gebouw in stad en streek…


lelijkste gebouwAnd the winner is…. het gemeentehuis van Hardenberg. Dordt en de regio kwamen niet voor op de shortlist en ook op de longlist, zo heb ik begrepen, stond geen enkel pand uit stad of streek. Waar ik het over heb? Over de verkiezing ‘Lelijkste gebouw van Nederland 2010-2015,’ georganiseerd door Cobouw, hét dagblad voor de bouw. 5000 mensen brachten hun stem uit en het Hardenbergse gemeentehuis, door omwonenden omschreven als ‘een pisgele vanillepudding,’ kreeg maar liefst 58 procent van de stemmen, op gepaste afstand gevolgd door de uitbreiding van Museum de Fundatie in Zwolle (12 procent), u weet wel, dat museum met dat enorme ei op het dak. Ach, uiteindelijk zegt het ook helemaal niks, want ‘beauty’ is nu eenmaal ‘in the eye of the beholder’ dus wat de een wonderschoon vindt, wordt door de ander ernstig verafschuwd. Ik vind dat eivormige bouwwerk op dat Zwolse museum een lust voor het oog en de twee Rotterdamse ‘reuzen’ die op de Cobouw-keuzelijst stonden (gebouw de Rotterdam en het gebouw Calypso werden respectievelijk vijfde en zevende) mogen er wat mij betreft ook best zijn. Dat Dordt en de regio niet in de verkiezing voorkwamen kún je als een compliment opvatten… óf misschien juist als een belediging: is onze ‘nieuwbouw’ dan zó saai en betekenisloos dat we niet eens meetellen? Staan er dan helemaal geen spuuglelijke gebouwen op dit eiland en de ‘over-rivierse’ gebiedsdelen? Natuurlijk wel, om te beginnen met zo’n beetje alle kantoorpanden aan de Spuiboulevard, met die ‘Belgische’ woontoren op het Statenplein, met die appartementen (groene balkonnetjes) aan de Achterhakkers, met de gemeentehuizen van Ambacht en Papendrecht en met dat uit de kluiten gewassen gebouwencomplex De Bakens in Zwijndrecht, om er maar eens een paar te noemen. De verkiezing maakte mij nieuwsgierig. Wat vindt ú het allerlelijkste gebouw in Dordt en Drechtsteden? Ik leg geen restricties op, ofwel alle gebouwen, jong of oud, kantoor of woning en wáár dan ook in het Drechtstedengebied, mogen meedingen. Mail het me (k.thies@ad.nl) en ik presenteer u volgende week een prachtige lelijkheids-top-tien.

Afbeelding: het gemeentehuis van Hardenberg, ofwel het ‘Lelijkste Gebouw van Nederland 2010-2015’

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s