Goed streven, maar moeilijk te handhaven


Honden-bang-voor-vuurwerkIk vind vuurwerkverkoper John Brand een aardige vent, maar om hem nou in een artikel op te voeren als ‘criticaster’ van vuurwerkvrije zones is hetzelfde als aan je slijter vragen wat hij vindt van alcoholvrije cafés of bij de keurslager informeren over nut en noodzaak van vegetarische knakworsten.
‘Vuurwerk aan banden leggen? Niet aan beginnen,’ zegt Brand en zo is weer een nieuwe variant geboren op het aloude thema ‘wij van WC-Eend adviseren WC-Eend,’ want minder afsteekplekken betekent natuurlijk minder handel en dus uiteindelijk minder pegels in de kassa. Je kunt het Brand (what’s in a name?) dan ook niet euvel duiden dat hij, op zijn zachts gezegd not amused is over het feit dat de gemeente Dordrecht het afsteken van vuurwerk door particulieren deels aan banden wil leggen. Nou ja, laat ik het goed zeggen… de gemeente gaat het proberen en het is nog maar de vraag of dat ook daadwerkelijk lukt. Het zal niet meevallen om een afsteekverbod op schoolpleinen, in parken en nabij verpleeghuizen en ziekenhuizen te handhaven. Om dat te bewerkstelligen moet de politie op en rond de oudejaarsnacht bij wijze van spreken alle verloven intrekken en dan is de kans op een heterdaadje nóg altijd relatief klein. Hoe dan ook, er gebeuren rond de jaarwisseling té veel ongelukken, er wordt té veel moedwillig gesloopt, het gebruik van illegaal vuurwerk is zo’n beetje gemeengoed geworden. Ouderen durven niet meer naar buiten, huisdieren lopen trauma’s op, watervogels worden bekogeld en capuchonpubertjes verliezen ledematen, terwijl we in dit land tegenwoordig bijna hysterisch worden als iemand een peuk opsteekt, als een tiener een biertje drinkt of als kleuterlief een roze koek in zijn broodtrommeltje heeft zitten. Maar dat we hier vanaf medio december met z’n allen lijf en leden riskeren, zien we kennelijk als een gezellige, typisch Nederlandse traditie waar niet aan getornd mag worden. Ondanks die lastige handhaafbaarheid ben ik het dus van harte eens met het gemeentelijk streven. Dit onder het motto ‘niet geschoten is altijd mis.’ Sorry voor de wat ongelukkige woordspeling.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s