Gewoon een slechte plek voor een parkeergarage


DoelesteynDe schoolgebouwen achter het Rijksmonument Doelesteyn aan het Steegoversloot mogen vooralsnog niet worden gesloopt, zo besloot de rechter in een door omwonenden aangespannen kort geding. Eerlijk gezegd ben ik wel tevreden met dat voorlopige oordeel, want ik had tóch al gemengde gevoelens over die voorgenomen sloop ten faveure van een parkeergarage. Op zich zou ik er niet mee zitten als die ‘bijgebouwen’ (het gaat hier niet over het monument zelf) op een dag het loodje leggen, want veel gaat daar niet aan verloren. Nee, ik denk dat die locatie achter Doelesteyn simpelweg niet de uitgelezen plek is voor een parkeergarage. Waarom? Omdat juist deze locatie zo uitermate geschikt is om er andere, veel leukere dingen te bouwen, zoals ‘leeftijdsbestendige’ woningen bijvoorbeeld. Daarmee zou het mes aan twee kanten snijden, want dit soort woningen zijn niet allen hard nodig in de vergrijzende binnenstad, maar de buurt krijgt er ook een positieve oppepper van. Eerder dit jaar presenteerden twee architecten daar prachtige plannen voor… inclusief parkeerplaatsen trouwens. Ik vraag me af in welke la die verdwenen zijn. Dat dit soort plannen een buurt ‘omhoog’ kunnen tillen heeft de praktijk al uitgewezen, want eerdere toevoegingen van woningen ‘boven de sociale huurgrens’ verschaften de Bleijenhoek een leuke ‘lift.’ De komst van louter parkeerbeton zou op deze plek nou juist het tegenovergestelde bewerkstelligen, aangezien een parkeergarage een buurt er meestal niet aangenamer op maakt. Daarbij komt dat Dordrecht, in tegenstelling tot wat dit college beweert, momenteel helemaal geen extra parkeergarages nodig heeft. Toegegeven, er zijn wel eens van die winkeldagen (zo rond de sinterklaas- en kersttijd en als het hoogzomer is en er in de binnenstad veel te beleven is) dat die dingen nagenoeg vol zitten, maar over het algemeen is hier voldoende parkeerruimte voor binnenstadsbezoekers én bewoners.
Het betreft hier een voorlopig oordeel en de kans is niet denkbeeldig dat de gemeente in een later juridisch stadium, wél haar zin krijgt. Zover hóeft het niet te komen: een koerswending onder het goudeerlijke motto ‘het wás eigenlijk ook een slecht idee, dus laten we iets anders bedenken’ zou dit college sieren.

Afbeelding: de lelijke ‘achterkant’ van Doelesteyn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s